Verschillende onderzoeken, waaronder een recent onderzoek van Stanford, wordt het Zoom-vermoeidheid effect beschreven. Met als gemene deler, althans dat is wat ik uit de onderzoeken haal, dat onze hersenen tijdens overleggen en gesprekken via video veel harder moeten werken dan normaal. Dat is te danken aan verschillende elementen. Bijvoorbeeld de hoeveelheid ogen die constant naar je kijken, het gebrek aan non-verbaal, de moeizame interactie, het ‘jezelf zien’, verstoring door technische issues en de hoeveelheid schermtijd.
Conclusie, niet gezond, dus een plaag! Of toch niet?
Het is een zegen!
Zeker, want zonder beeldverbinding was het afgelopen jaar waarschijnlijk nog dramatische geweest. We hebben elkaar nu in ieder geval kunnen zien. Elkaar kunnen zien is van wezenlijk belang voor het vormen en in standhouden van persoonlijke relaties. Het elkaar in de ogen kunnen kijken, samen door documenten te lopen en het ervaren van aandacht is veel waard. En vergeet niet, gesprekken via video zijn soms ook gewoon heel effectief en efficiënt. Ik moet er niet aan denken dat ik voor een hypotheekgesprek nog naar een kantoor zou moeten. Jij wel?
Op zoek naar balans
Te veel van iets is nooit goed, daarom is het tijd om te zoeken naar meer balans. Maar jouw balans is niet de mijne. Daarmee zeg ik niet dat we de hulp van een videogesprek-diëtist in moeten schakelen, maar het kan geen kwaad om iets van advies in te winnen. Een betrouwbaar loket zou de ARBO dienst kunnen zijn. In een artikel op RTL nieuws komt Willem van Rhenen van de eerder genoemde dienst aan het woord. Hij pleit daar voor minder en kortere videomeetings en roept organisaties op om vooral met richtlijnen te komen. Wellicht dat deze oproep binnenkort kan worden voorzien van een advies waarmee de richtlijnen als soort van natuurlijk gaan ontstaan.
De toekomst is video, want video is here to stay. Nu nog even zoeken naar balans zodat we minder vermoeid meer plezier gaan beleven aan contact via video. Wellicht wel via het hybride model waarbij je soms op kantoor en soms vanuit huis werkt. En als je daar dan bent, dan is het wellicht ook een mooi moment om eens te werken aan de kwaliteit van de gesprekken, die verdienen ook nog wat aandacht. Overigens mag dat laatste ook eerder, wij zijn er klaar voor 🙂