De impact van handgebaren in een videogesprek

Het gebruik van je handen in een videogesprek versterkt de communicatie en verkleint de afstand tussen gesprekspartners. Wij adviseren dit al vanaf de start van GoGrapefruit aan onze klanten en het is een standaard onderdeel van onze trainingen. Fijn dat er nu ook nieuw onderzoek naar is gedaan en het gebruik van handgebaren in een videogesprek echt is bewezen. Volgens het onderzoek zorgen handgebaren voor een betere online beleving, een betere verbinding en een effectievere communicatie. Wie wil dat nu niet?

Deel dit artikel

Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Het onderzoek van UCL

De University College London onderzocht het afgelopen jaar de impact van deze handgebaren tijdens online meetings. In het onderzoek werden meer dan 100 studenten betrokken die wekelijks deelnamen aan online vergaderingen en lessen. De helft van deze studenten werd getraind op handgebaren, terwijl de andere helft op de standaard manier deelnam aan de online bijeenkomsten (de controle groep). Na enkele meetings ontvingen de deelnemers een uitgebreid vragenformulier om de meetings te beoordelen. 

Handgebaren vergroten videogesprek succes

Op basis van deze beoordelingen van de deelnemers kon het onderzoeksteam conclusies trekken. En deze resultaten waren overduidelijk. Studenten die gebruik maakten van de handgebaren gaven significant hogere beoordelingen voor groepsverbinding, beleving en leerimpact (de mate waarin de inhoud van het overleg werd opgenomen). Analyse van de woorden gebruikt in de antwoorden in de vragenlijsten lieten zien dat er door deze groep ook meer positieve woorden werden gebruikt. Dit laat duidelijk zien dat handgebaren, mits goed toegepast, structureel kunnen bijdragen in het vergroten van het succes in videogesprekken of online meetings.

Handgebaren
Bron: https://www.konektis.org

Het onderzoek brengt duidelijk in beeld wat het resultaat van handgebaren is in een online meeting. Het laat echter nog onvoldoende goed zien waarom. Wat maakt het dat handgebaren zorgen voor prettigere en effectievere meetings? De oorzaak moeten we mogelijk zoeken in het trainen van deze studenten op te gebruiken signalen (in dit geval handgebaren). Deze training zorgt voor bewustwording en daardoor automatisch ook voor meer betrokkenheid bij de meetings. Daarnaast kunnen gedeelde signalen zorgen voor een gemeenschappelijk gevoel. En dat gevoel kan er voor zorgen dat de (fysieke) afstand die er is bij een online meeting wordt verkleint. Het research team van UCL heeft hier nog nog geen definitieve conclusies aan kunnen verbinden. Momenteel worden handgebaren vergeleken met andere manieren van interactie in een videogesprek. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van (emoji) buttons maar ook andere vormen van lichaamstaal.

Waarom zien we zo weinig handen in beeld?

Dagelijks gebruiken we al automatisch veel handgebaren, zonder er eigenlijk bij na te denken. Handgebaren ondersteunen je communicatie en maken het gemakkelijk voor een ander om jou te begrijpen. Maar wist je ook dat je ze helpen om je eigen gedachtes te structureren en duidelijkere zinnen te formuleren. Gek is dan het eigenlijk dat we voor een webcam die handen ineens een stuk minder gaan gebruiken. Onze lichaamstaal wordt blijkbaar al snel wat passiever zodra je naar een scherm zit te turen. Een beetje de Netflix-houding, onderuitgezakt op de bank. En heel vaak komen die handen niet eens in beeld. De meeste mensen kiezen om het lichaam vanaf de schouders in beeld te brengen met een webcam. En dat is dus echt een gemiste kans. Wij adviseren altijd om de webcam verder bij je vandaan te plaatsen, zodat je handen continue in beeld zijn. Dan komt het ook niet als een verrassing voor de anderen als je plotseling je handen gebruikt. 

Handgebaren kun je trainen!

Dit onderzoek laat zien dat handgebaren bijdragen aan succesvolle communicatie via video. Maar ook dat je het kunt (of eigenlijk moet) trainen om daar de vruchten van te kunnen plukken. En eigenlijk geldt dat voor de meeste communicatie- en presentatievaardigheden voor een videogesprek. Een professioneel videogesprek voeren of een online meeting voorzitten is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een slimme organisatie focust daarom niet alleen op de techniek, maar ook op de mensen die er mee moeten werken. Faciliteer hen met de juiste begeleiding en training. 

Training 'Comfortabel een webcamgesprek videogesprek beeldgesprek beeldbelgesprek voeren'

In deze training zorgen we ervoor dat je inzicht krijgt in de basis vaardigheden van een gesprek op afstand. Want een gesprek via video is toch echt iets anders. Je wordt beperkt door de afstand en het kader van de camera. Maar met de juiste communicatie en presentatie vaardigheden kun je deze beperkingen overwinnen. Zo wordt elk videogesprek comfortabel. Voor jezelf en je gesprekspartner.

GoGrapefruit | Videogesprek Experts

Meer artikelen