Waarom digitale transformatie over vaardigheden gaat

thuiswerken man achtergrond
Dit verhaal start met twee feiten. [1] Inmiddels werkt alweer ruim 60% van alle Nederlanders een jaar thuis. [2] Op dit moment zijn wereldwijd 58% van alle interacties met de klant online. In 2019 was dat nog 36%. Dat laatste percentage vond ik al behoorlijk veel, maar wetende dat we nooit meer terug gaan naar hoe we voor de komst van Covid-19 zaken deden, kunnen we zeggen dat online interacties met onze klanten iets is wat blijft. Ook wanneer we straks naar het veelgehoorde hybride model gaan, waarin we meer blijven thuiswerken dan we deden voor Covid-19 de wereld op z’n kop zette.

Deel dit artikel

Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

We zien om ons heen dat iedereen die het nodig heeft platformen als Zoom en Teams zich eigen heeft gemaakt. Kort gezegd; de meeste mensen weten inmiddels hoe ze een gesprek starten, een scherm delen en dat ze zichzelf moeten ‘un-muten’ als ze willen spreken tijdens een online vergadering. Hoe fijn is dat? Heel! Maar zoals je ons al vaker hebt horen zeggen; jezelf succesvol online presenteren gaat veel verder dan weten hoe je een scherm moet delen met je collega’s of klant. Het spijt mij te moeten zeggen maar, gesprekken via video voeren kunnen de meeste van jullie nog niet goed genoeg.

De mens belangrijkste factor

De mens blijft de belangrijkste factor in de digitale transformatie. Door de komst van Covid-19 werden we geforceerd om de digitale transformatie versneld door te zetten. Van de ene op de andere dag werd offline zaken doen, online zaken doen. En nu vrijwel iedereen weet hoe je een scherm moet delen, zijn we er toch? Fout! We zitten midden in wat experts een ‘double disruption’ noemen. Het Covid-19 virus zorgde voor een maatschappelijke ontregeling en als gevolg van het virus werken de meeste mensen vanuit huis; ook een ontregeling. Zie dan nog maar eens je hoofd boven water te houden. En toch ligt hier een kans om jezelf te onderscheiden van je concurrenten. Om het beter te doen.

‘Never waste a good’ crisis aldus Winston Churchill  

Iedereen kan inmiddels een online vergadering starten, maar hoeveel bedrijven hebben de skills in huis om deze digitale transformatie te winnen? Software en techniek gaan het verschil niet maken, jij als mens wel.

Waarom is dit nodig?

Het World Economic Forum stelt in hun rapport ‘The future of jobs’ dat in deze crisis 15% van alle banen in hun huidige vorm op de tocht staan. De enige manier om jouw verlies te beperken is om mee te gaan in deze digitale transformatie van het thuiswerken. Je moet dus online zaken doen, geen ontkomen aan. En het verschil zit hem niet in de ‘hoe’, welk platform gebruiken we? Het verschil zit hem in de ‘wat’ ‘waar’ en ‘waarom’ want alleen als je dit weet en kan toepassen ben je in staat om tijdens en na deze digitale transitie succesvol zaken te kunnen doen. Deze zaken leer je niet ‘vanzelf’ door het ‘gewoon’ te doen. Ik heb het hier over keiharde soft skills die je kan trainen. Skills die wij je kunnen leren.

Nu investeren

Investeren dus. Juist nu. De digitale transformatie wat betreft thuiswerken is er. En als je geen slachtoffer wil zijn van deze dubbele ontregeling zul je stappen moeten ondernemen om succesvol te blijven, alleen vaardig zijn met video vergadersoftware is niet meer genoeg. Nu is de tijd om deze transformatie door te zetten en er ook zelf vaardig te worden. Want hier kan het verschil zitten tussen succes, middelmatigheid en zelfs falen. Ook  als we straks weer deels naar kantoor gaan. 

Zo concludeert ook McKinsey & Company dat de “winnaars van digitale transformatie substantieel meer investeren” dan andere bedrijven. Kortom, om succesvolle digitale verbeteringen te creëren, moet de omvang van de transitie groter zijn dan alleen verbeteringen op de korte termijn.

Wat ga jij doen?

Beter op beeld met GoGrapefruit

Bij ons staat niet de techniek, maar de mens centraal. En natuurlijk realiseren we dat je  goed moet kunnen werken met de techniek, maar een professioneel en aantrekkelijk gesprek via video vraagt meer. Wij weten als geen ander wat er nodig is om meer uit een gesprek te halen. Het kan daarom geen kwaad om kennis te maken met onze diensten, bijvoorbeeld de verschillende trainingen. Of onze services rondom het inrichten van werkplekken en studio’s. En wil je nu eenvoudig op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, volg ons dan op LinkedIn.

GoGrapefruit | Videogesprek Experts.

Meer artikelen