De kracht van licht in een videogesprek

De impact van licht
In 2017 schreven wij al een blog over de impact van licht. Onze stelling was destijds dat licht misschien wel de belangrijkste factor was voor het creëren van een mooi ‘plaatje’ op het beeldscherm van de klant. Inmiddels een paar jaar verder, vroegen wij ons of wij deze stelling nog steeds onderschrijven. Wat in 2017 waarheid was kan in 2020 immers wel eens heel anders zijn. Tijd dus voor een update.

Deel dit artikel

Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, de impact van licht is in 2020 alleen maar belangrijker geworden. Want naast dat licht maakt dat je gesprekspartner je gezicht goed kan lezen, dat je scherp wordt afgebeeld en dat het plaatje een professionele indruk maakt, heeft licht er nog een extra taak bijgekregen.

Extra taak

De belangrijkste afwijking ten opzichte van de situatie in 2017 is dat inmiddels bijna iedere applicatie de gebruiker de mogelijkheid biedt om een virtuele achtergrond in te zetten of om de achtergrond te ‘blurren’. Dat was in 2017 wel anders. De impact van licht is daardoor nog belangrijker geworden. Uiteindelijk heeft licht namelijk heel veel invloed op de kwaliteit waarmee de applicatie jou als gebruiker tegen de virtuele achtergrond weet te plaatsen. Wat de applicaties namelijk doen is jou als gebruiker ‘uitsnijden’. Op het moment dat het licht onvoldoende goed is kan het zomaar gebeuren dat het mis gaat bij het uitsnijden. Dat je bijvoorbeeld een oor mist of dat je handen een vreemde vorm krijgen. Hieronder drie voorbeelden die ik online vond.

 

voorbeeld background

Advies

Het advies zoals we dat in 2017 uitbrachten staat nog steeds. Daarom herhaal ik de belangrijkste 3 punten.

1) Kies de juiste lampen

Er is een wereld aan lampen voor allerlei doeleinden. Variërend in kwaliteit en prijs. Voor een professioneel videogesprek heb je wellicht geen studio kwaliteit nodig, maar je wil waarschijnlijk wel de zekerheid dat ze een tijdje blijven branden. Dus kies een bekend en betrouwbaar merk. Selecteer de juiste lichtopbrengst en temperatuur om zoveel mogelijk normaal daglicht te simuleren. Check ook of de lamp een goede aansluiting heeft voor het gekozen statief of andere bevestiging. Onze ervaring leert dat het zeker niet altijd vanzelfsprekend is.

2) Bevestig de lampen op de juiste plek

De positie van de lampen luistert nauw. Normaal gesproken plaats je de lampen links en rechts naast de camera op bijvoorbeeld een (bureau)statief. Deze opstelling zorgt dat de persoon die in beeld komt goed wordt uitgelicht. Omdat werkplekken vaak door meerdere personen worden gebruikt gebruiken we vaak wat breder lichtplan zodat iedereen beter in beeld komt. En als je helemaal van het beeld af wilt spatten dan moet je ook de achtergrond goed uitlichten. Hiermee voorkom je schaduwen en creëer je diepte in het beeld.

3) Houd het daglicht zoveel mogelijk buiten

Je kunt nog zulke goede lampen hebben en ze op de juiste manier hebben opgesteld, daglicht kan alsnog behoorlijk roet in het eten gooien. Voor het beste plaatje vertrouw je op de lampen en houd daglicht zoveel mogelijk buiten. Dit geldt overigens ook voor andere storende lichtbronnen. Denk aan TL verlichting in het plafond. Het licht dat daaruit valt is nooit ontworpen om je goed in beeld te brengen. Dus soms helpt het om de lichtsituatie in het plafond een beetje af te remmen zodat jij beter in beeld komt.

Beter op beeld met GoGrapefruit

Het belang van licht is dus eigenlijk alleen maar toegenomen de afgelopen jaren. Maar met licht alleen ben je er niet. Er zijn vanzelfsprekend meer onderdelen die invloed hebben op het plaatje en de kwaliteit van het gesprek. Het kan daarom geen kwaad om kennis te maken met onze diensten, bijvoorbeeld de verschillende trainingen. Of onze services rondom het inrichten van werkplekken en studio’s. En wil je nu eenvoudig op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, volg ons dan op LinkedIn. GoGrapefruit | Videogesprek Experts.

Meer artikelen