De ultieme lijst van videogesprek applicaties

ultieme lijst videogesprek applicaties | GoGrapefruit

Deel dit artikel

Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Nu momenteel het aantal gesprekken en vergaderingen via video explodeert, wordt het ook steeds belangrijker om de juiste video applicatie te selecteren. Want er zijn er veel. Heel veel. Veel features zijn hetzelfde, maar er zijn ook heel veel verschillen. Vrijwel allemaal zijn de applicaties voor een andere doel gemaakt of ontwikkeld vanuit een andere filosofie. Maar welke tooling past het beste bij jou? Of bij je organisatie? Wij zouden als Videogesprek Experts niets waard zijn, als we je hierbij niet zouden helpen. Daarom de ultieme liijst.

De ultieme lijst van videogesprek applicaties

Wij beoordelen hier de meest bekende videogesprek applicaties. Per platform geven een korte beschrijving, welke leuke of bijzondere features er in zitten en waar mogelijk geven we inzicht in de pricing. Het beoordelen en testen van een applicatie vraagt wel veel tijd. Dus we zullen de ultieme lijst elke week met enkele applicaties uitbreiden. En aangezien veel platformen nieuwe functionaliteiten introduceren zullen we ook regelmatig onze beoordelingen iets aanpassen. 

Natuurlijk adviseren we je om zelf eerst na te denken over wat je precies zoekt in de juiste video tooling? Wat zijn de belangrijkste requirements voor videogesprek applicaties. Pas dan kun je een goede keuze maken uit deze lijst. Lees anders eens eerst dit artikel wat we hier over schreven.

De lijst tot nu toe

Klik op logo om te navigeren

Hoe kunnen we onze ultieme lijst nu niet beginnen met Zoom. Momenteel zowel het meest populaire als meest omstreden video platform. Zoom werd in 2011 gelanceerd en kende sindsdien een continue groei. Met als hoogtepunt maart 2020. Dagelijks waren er toen 200 miljoen gebruikers van Zoom. Wat maakt Zoom zo geliefd bij gebruikers? Heel simpel, het is gratis en eenvoudig in gebruik. In ieder geval gratis voor gesprekken tot 40 minuten en maximaal 100 deelnemers in een gesprek. En daarmee kunnen veel gebruikers al prima uit de voeten.

Zoom-screenshot-GoGrapefruit

Videovergaderen & online training

Tot 300 deelnemers

Desktop & mobile apps & browser

Hoe zit het dan met de veiligheid van Zoom? De software van Zoom was namelijk onlangs negatief in het nieuws, omdat gebruikersgegevens daarin niet goed beschermd zijn. Zo ontbreekt er een goede end-to-end versleuteling. Daarmee is er een risico dat derden ongevraagd zouden kunnen afluisteren. Ook zou Zoom zijn geld (deels) met tracking van surfgedrag verdienen. Momenteel is Zoom hard bezig dit soort issues op te lossen. In het Privacy Statement is nu opgenomen dat het geen data verkoopt. En ook is er in de betaalde versie van Zoom nu een optie om te bepalen via welke landen de video meetings lopen.

Zoom rooms GoGrapefruit

Interessant bij Zoom zijn ook de zogenaamde Zoom Rooms. Ruimtes van waaruit video vergaderingen kunnen worden gehouden. Zoom werkt samen met enkele hardware leveranciers. Deze leveren video vergaderingen opstellingen die al voorbereidt zijn op het gebruik van Zoom. Installatie en gebruik is dan heel eenvoudig, Maar je kunt ook zelf een Room samenstellen met bijvoorbeeld een Mac Mini, iPad, webcam en een speaker.

Free

Basis (gratis) tot 40 minuten meetings en maximaal 100 deelnemers

Pro

Pro vanaf € 13,99. 24 uurs meetings, recording, meer admin mogelijkheden

Business

Business vanaf € 18,99. Meetings tot 300 deelnemers, branding, eigen domein.

Onze mening over Zoom

Wij zijn wel Zoom fans. Met name, omdat alles gewoon goed werkt en het eenvoudig in gebruik is. En dat is best knap met zoveel features onder de motorkap. Waar in andere applicaties nog wel eens iets niet werkt of het beeld hapert, is dit bij Zoom echt uitzondering. Ook daarom gebruiken we Zoom bijvoorbeeld ook bij het geven van online trainingen. Iets minder positief zijn natuurlijk de recente berichten over veiligheid. Iets waar Zoom echt nog wel even aan moet werken.

Met BlueJeans hebben we gelijk een Zoom look-a-like te pakken. Een gedegen video vergaderen platform met veel vergelijkbare mogelijkheden als Zoom. En net als Zoom is het hoofdkantoor gevestigd in San Jose, California. Een prominente feature van BlueJeans is Dolby Voice audio. Hoge kwaliteit audio voor de deelnemers met automatische noise onderdrukking.

Verder staat BlueJeans bekend voor goede integratie mogelijkheden. Niet alleen met agenda’s als Outlook en Google, maar ook met andere platforms zoals Teams en Skype. Tenslotte, naast de standaard video meetings, biedt BlueJeans mogelijkheden om webinars en live video events te faciliteren.

bluejeans videogesprek GoGrapefruit

Videovergaderen & online training

Tot 100 deelnemers

Desktop & mobile apps & browser

Dolby Voice Audio Klinkt in ieder geval lekker, maar wat doet het precies. Goed geluid is natuurlijk erg belangrijk en daar is BlueJeans mee aan de slag gegaan. Hiervoor zijn ze een samenwerking aangegaan met Dolby. En dit heeft geresulteerd in Dolby Voice. Dit zorgt voor hoge kwaliteit audio voor de deelnemers. Hoge kwaliteit betekent duidelijk, goed verstaanbaar. Daarnaast worden achtergrondgeluiden onderdrukt en wordt het volume op een constant niveau geen gehouden. Geen plotseling hard of zachter geluid. In onze ervaring klinkt de audio in BlueJeans gewoon prima, maar is het lastig vergelijken met andere platformen. Er zijn ook diverse andere factoren die natuurlijk een rol spelen in geluid. Bijvoorbeeld akoestiek van de ruimte of de kwaliteit van de microfoon.

bluejeans videovergaderen GoGrapefruit

Als een van de weinige video platformen, biedt BlueJeans ook break-out rooms. Een handige optie om tijdens een vergadering of training de deelnemers te verdelen over enkele aparte video sessies. Na afsluiten van de break-out keren ze automatisch weer terug in de originele sessie. Handig voor een online training of een brainstorm sessie.

Nieuwe functionaliteiten in BlueJeans

  • 25 deelnemers in 1 beeld: de 5×5 gallery view (augustus 2020)
  • Mogelijk voor virtuele achtergrond, samenwerking met Shutterstock (augustus 2020)
  • Een floating view. Dat betekent de video sessies als klein beeld terwijl je in een andere applicatie werkt (juni 2020)
 
Alle recente updates kun je terugvinden op deze pagina met relaese notes.

Geen gratis versie

Geen gratis versie, maar je kunt BlueJeans 7 dagen gratis testen.

Standard

Standard vanaf € 10,23. Onbeperkt meetings tot 50 deelnemers.

Business

Pro vanaf € 14,32. Meetings tot 75 deelnemers, recording en integraties met Teams / Slack

Onze mening over BlueJeans

Dit is gewoon een erg goed video communicatie platform. Het heeft alle vergader functies die je wenst als je met kleine of grote groepen wilt vergaderen. In Nederland is het wellicht wat minder bekend, maar internationaal behoort het tot de grotere spelers. In onze testen kwam BlueJeans ook goed uit de verf. Het werkt gewoon goed. De breakout-rooms vinden wij een handige mogelijkheid. Om die reden gebruiken wij zelf BlueJeans als stand-in voor Zoom bij onze videotrainingen, als Zoom even geen optie is. Prettig dat ook onlangs virtuele achtergronden zijn toegevoegd.

GoToMeeting werd in 2004 al opgericht en ging in 2016 samen met LogMeIn. Onder de vlag van LogMeIn worden nu diverse (video)communicatie diensten op afstand aangeboden. Volgens Gartner is het momenteel zelfs één van ‘leaders’ in de markt, samen met Zoom, Microsoft en Cisco. GoToMeeting richt zich specifiek op videovergaderen en heeft alles in huis om haar klanten productief te laten overleggen op afstand. Een belangrijke feature bij GoToMeeting is de veiligheid van de gesprekken. Dat lijkt allemaal goed geregeld te zijn met end-to-end encryptie van de verbindingen. De kans dat iemand ongevraagd meekijkt is daarmee vrijwel uitgesloten.

GoToMeeting Gograpefruit

Videovergaderen

Tot 250 deelnemers

Desktop & mobile apps & browser

Interessant zijn enkele van de recente functionaliteiten in GoToMeeting. Zo kan er automatisch een transcript worden gemaakt van de opgenomen video meetings. De Smart Meeting Assistent. Hiermee is het maken van notities tijdens een overleg verleden tijd. Zowel de opname als het transcript kun je achteraf delen met de deelnemers aan het gesprek. Het is mogelijk in de transcipts te zoeken naar specifieke onderwerpen en zie je de spreektijd per deelnemer. Helaas is deze functie alleen nog beschikbaar in het Engels. Een andere interessant optie is de Dia naar PDF functie. Als de host een presentatie deelt wordt er automatisch een PDF gegeneerd van de getoonde slides, die door de deelnemers is te downloaden. Een functie die wij nog niet elders hebben gezien.

gotoroom meeting GoGrapefruit

Net als Zoom, biedt ook GoToMeetings de mogelijkheid aan om vergaderkamers te voorzien van apparatuur dat al helemaal voorbereidt is op het gebruik van GoToMeeting. De zogenaamde GoTo Rooms . Hiervoor is men een samenwerking aangegaan met Dolby. Dit hardware pakket is voorlopig alleen aan te schaffen via het sales team van GoToMeeting. Dit is toch wel een beperking als we het vergelijken met bijvoorbeeld Zoom, waar hardware gewoon via de reguliere resellers is verkrijgen. Naast de hardware dien je ook een extra maandelijks abonnement af te sluiten van 28 euro om de GoTo Room werkend te krijgen.

Nieuwe functionaliteiten in GoToMeeting

  • Geen grote updates aangekondigd (september 2020). Alle recente verbeteringen en updates kun je terugvinden via deze support pagina.

Geen gratis versie

Geen gratis versie, maar je kunt GoToMeeting gratis 14 dagen proberen

Professional

Professsional vanaf € 10,75. Onbeperkt meetings, tot 150 deelnemers, standaard functionaliteiten.

Business

Business vanaf € 14,33. Tot 250 deelnemers en features zoals recording, transcripties en whiteboards.

Onze mening over GoToMeeting

Onze mening over GoToMeeting is gebaseerd op het testen van het platform, wat wij bij onze klanten zien en wat er online te vinden is aan reviews. Het is niet een platform dat wij zelfs dagelijks gebruiken. Maar tijdens het testen raakte ik wel degelijk enthousiast. Het voelt solide. Het werkt allemaal goed. De kwaliteit van de verbindingen zijn beter dan gemiddeld met weinig vertraging. Dit vraagt overigens wel iets van je computer, andere applicaties worden zichtbaar langzamer. Maar ja als het goed is, ben je toch vooral met die meeting bezig 🙂 Verder hebben wij het gevoel dat GoToMeeting goed bezig is met ontwikkelen van nuttige nieuwe functies. Dat maakt het platform ook wat onderscheidender, hoewel het in aantal functionaliteiten echt nog wel onderdoet voor Zoom. Voor online trainingen is het minder geschikt, maar daarvoor is er natuurlijk GoToTraining.

De volgende op onze ultieme lijst is van Google. Google Meet biedt HD videokwaliteit vergadermogelijkheden met alle belangrijke basisfuncties om zakelijk goed te kunnen overleggen. Vergeleken met enkele andere platformen is Google Meet nog een rookie. Pas opgericht in 2017 als onderdeel van Google Hangouts, dat weer voortkwam uit het mislukte Google Plus avontuur. En pas begin dit jaar besloot men Google Meet los te maken van Hangouts en daarmee te focussen op de zakelijke video conferencing markt.

Videovergaderen en videogesprek

Tot 250 deelnemers

Werkt volledig in de browser

Interessant is dat het onlangs aankondigde een gratis versie aan te bieden voor gesprekken tot 60 minuten en met maximaal 100 deelnemers. Daarmee gaat Google echt de concurrentie aan met Zoom, die tot dusver de enige was met een serieuze gratis versie. Voor veel (kleinere) ondernemers zal die 60 minuten en 100 deelnemers meer dan voldoende zijn. In ieder geval om mee te beginnen. En een betaalde versie ‘doesn’t break the bank’. Een G-Suite abonnement start al bij 4,48 euro per gebruiker. Dus Zoom kan zijn borst nat maken. The battle is on! Zeker nu Zoom te maken heeft met de nodige problemen rond veiligheid. Google claimt veiliger te zijn doordat er geen downloads nodig zijn, deelnemers een Google account nodig hebben en meeting codes zo ontworpen zijn dat ze moeilijk zijn te raden. De kans dat iemand stiekem in jouw videovergadering deelneemt, is daardoor niet zo heel groot.

De meeste platformen die we hier bespreken zijn geschikt om met meerdere deelnemers te vergaderen via video. Niet elk video applicatie is echter geschikt voor een 1-op-1 videogesprek met bijvoorbeeld een klant. Google Meet vinden wij hierin een uitzondering. Doordat de interface enorm eenvoudig is en de applicatie geheel in de browser werkt (dus geen downloads), is dit een prima oplossing voor een persoonlijk gesprek. Daarnaast integreert Google Meet feilloos met Google Calendar, een uitnodiging naar een klant voor een videogesprek is dan ook simpel verstuurd. Ten opzicht van enkele andere platformen die we nog gaan bespreken, ontbreekt nog wel de mogelijkheid om bijvoorbeeld de digitale meeting room te voorzien van een eigen branding.

Nieuwe functionaliteiten in Google Meet

  • Van 16 naar 49 deelnemers in 1 beeld: de 7×7 gallery view (september 2020)
  • Mogelijkheid om een digitaal whiteboard te delen (september 2020)
  • Optie om virtueel achtergrond toe te voegen of achtergrond te ‘blurren’ (oktober 2020)
  • Het kunnen splitsen van de deelnemers in groepen (break-outs) voor scholen (oktober 2020)
  • Op een later moment volgen nog features als polling, Q&A’s en extra optie’s voor moderators (mute / unmute all)

Essentials

G Suite Essentials (inclusief Meet) vanaf komende tijd gratis beschikbaar. Tot 100 deelnemers en maximaal 60 minuten.

Basic

G Suite Basis inclusief Google Meet € 4,68 Geen beperkingen op gespreksduur en meer vergader functies zoals opnemen.

Business

G Suite Business € 9,36. Geen beperkingen op gespreksduur en meer vergader functies zoals opnemen.

Onze mening over Google Meet

Net als vrijwel alle applicaties van Google kenmerkt ook Google Meet zich door eenvoud. Een zeer gebruikersvriendelijke interface voor zowel de organisator als de deelnemers. De noodzakelijke vergaderfuncties zijn beschikbaar en voor veel organisaties is dit voldoende. Maar het haalt het niet bij wat er beschikbaar is bij Zoom en andere platformen. Simpele zaken zoals virtuele achtergronden en  ‘mute / unmute all’ staan op de backlog, maar ontbreken nu nog. Daardoor scoort Google Meet voor ons wel iets lager voor videovergaderen. Heb je al die extra’s niet nodig en zoek je eenvoud, dan is Google Meet de perfecte oplossing. Daarbij is als een van de weinige platformen Google Meet ook geschikt voor een 1-op-1 videogesprek.

Teams is een online samenwerkings (of collaboratie) platform van Microsoft. Geïntroduceerd in 2016 als een soort interne concurrent van Slack. Het communicatie platform dat net door Microsoft was overgenomen. Het vertrouwen in Teams was groot en in 2017 werd Teams al aangekondigd als de vervanger van Skype voor Business. Tot dan één van de grotere spelers op de zakelijke video conferening markt. Inmiddels is Skype for Business grotendeels uitgefaseerd en bouwt Microsoft de mogelijkheden van Teams verder uit. Aantrekkelijk is de gratis versie van Teams. De mogelijkheden zijn iets beperkter, maar is geen tijdslimiet op de vergaderingen, zoals bijvoorbeeld bij Zoom of Google Meet.

Teams videovergaderen GoGrapefruit

Videovergaderen en samenwerken

Tot 250 deelnemers

Desktop & mobile apps & browser

Wat Teams anders maakt dan de meeste andere platformen op deze lijst is dat video slechts een van de samenwerkingsmogelijkheden is. Het doel van Teams is dat groepen mensen eenvoudig kunnen samenwerken in de cloud. Zo kunnen er allerlei groepen en kanalen worden aangemaakt per project of onderwerp. Naast videovergaderen kan er in die groepen worden gechat en bestanden worden gedeeld. Daarmee richt Teams zich echt op het verbeteren van productiviteit van groepen mensen in organisaties (teams dus :-). In onze ogen is het daarmee bijvoorbeeld wat minder geschikt voor 1-op-1 videogesprekken met klanten. Het platform bevat te veel functies die niet nodig zijn voor een simpel videogesprek en kan daarom als complex worden ervaren.

Togther Mode Microsoft Teams GoGrapefruit
Togther Mode

Wat enorm goed werkt in Teams is de Virtual Background. Een beetje vergelijkbaar aan Zoom. Je kunt de achtergrond vervagen (blurren) waardoor andere deelnemers van het gesprek niet worden afgeleid door jouw rommelige werkkamer. Maar je kunt ook een achtergrond foto kiezen. Voorlopig alleen enkele foto’s die Microsoft al voor je heeft klaargezet, maar binnenkort moet het ook mogelijk zijn je eigen foto’s te uploaden. Dit werkt het beste als je tegen een effen achtergrond gaat zitten, bij voorkeur zelfs een green screen. Onze ervaring is dat deze functionaliteit erg goed werkt. Vooral de optie om te blurren is een unieke functie. Deze werkt ook zonder green screen erg goed en is daarmee bijna een soort standaard optie voor elk videogesprek voor Teams.

Update juli 2020 : interessante nieuwe toevoeging: Together Mode. De mogelijkheid om deelnemers aan een videovergadering samen in een virtuele omgeving te projecteren. Dit in plaats van de standaard gallery view met alle beelden als losse frames naast elkaar. Het moet het idee geven dat je meer samen bent. En dat zou dan weer als gevolg hebben dat je minder stress hebt van de vergadering op afstand, meer betrokken bent en ook meer onthoudt.

Free

Je kunt Teams gratis gebruiken. De beperking zit in functionaliteit, zo kun je geen video meetings plannen. Wel krijg je toegang tot de webversie van Office.

Basic

Microsoft Business Basic is er al vanaf € 4,20. Je hebt dan alle functie van Teams en 1 TB opslag. Bijvoorbeeld voor opnames.

Standard

Microsoft Business Standard kost € 10,50. Alles voor Teams en het gebruik van de desktop Office apps.

Onze mening over Micosoft Teams

Onze mening over Teams is dat het natuurlijk een goed en krachtig platform is om samen te werken. Als een standalone videogesprek of videovergader applicatie is het hierdoor ook wat minder geschikt. De overige functionaliteiten maken dat de interface niet alleen wat complexer oogt maar soms ook echt wat complexer werkt. Het starten van een meeting en uitnodigen van deelnemers zal iets meer tijd in beslag nemen dan bij de meeste andere applicaties. Het feit dat Teams grotendeels gratis is te gebruiken is wel weer een enorm voordeel. Dus wil je video gebruiken en daarnaast (online) samenwerken met collega’s, dan is Teams echt een van de beste opties die momenteel beschikbaar is.

Als het gaat om historie, dan heb je met Cisco Webex het juiste platform. Al opgericht in 1996! Zo’n 10 jaar later werd het overgenomen door Cisco en kennen we het platform als Cisco Webex. Voor veel grotere organisaties is Webex vaak een logische keuze, doordat er al gebruik wordt gemaakt van andere communicatie software en hardware van Cisco. Het is dan vooral ook een platform welke gericht is op gebruikers werkzaam bij grotere organisaties. Wat overigens niet inhoudt dat je het als kleinere onderneming niet zou kunnen gebruiken. Zeker niet met het gratis abonnement waarmee je overleggen van 40 minuten en 50 deelnemers kunt hosten. 

Videovergaderen

Tot 200 deelnemers
bij Cisco Business

Desktop & mobile apps & browser

Wat Webex anders maakt dan de andere platformen is best lastig. Het is een solide platform met alle bekende videovergader functionaliteiten aan boord. Waarom dan toch veel organisaties kiezen voor Webex, is de goede integratie met andere communicatie diensten van Cisco. En aangezien veel bedrijven wel iets hebben staan van Cisco, is dit dan vaak ook een logische keuze. Logischerwijs biedt Cisco dan ook veel mogelijkheden om een vergaderkamer te voorzien van Cisco hardware waarmee eenvoudig Webex meetings kunnen worden gehost.

Webex Transcriptie

De functionaliteiten in de video meeting zijn meer dan uitstekend in Webex. Natuurlijk zijn er de standaard mogelijkheden, zoals: schermdelen, meetings opnemen, chatten met deelnemers en het tonen van een whiteboard. Bijzonder is de noice detection service. Deze signaleert omgevingsgeluid en onderdrukt deze. Bijvoorbeeld het geluid van een blaffende hond of het hard tikken op een toetsenbord. Een andere leuke feature is om tijdens het overleg een poll te starten. Handig om input te vragen als er veel deelnemers zijn of bij een online training. En onlangs heeft men automatische transcriptie toegevoegd. Daarmee kunnen vergaderingen real-time worden ondertiteld en vertaald. 

Prijs voor gebruik Cisco Webex

Free

Je kunt Webex gratis gebruiken. De beperking zit in aantal deelnemers (maximaal 50) en duur meeting (40 minuten). Tijdelijk is dit uitgebreid.

Starter

Webex Starter kost maandelijks € 12,85. Maximaal 50 deelnemers maar geen meeting limiet. Plus extra features zoals recording.

Plus

Webex Plus kost € 17,30. Tot 100 deelnemers en met eigen meeting url. Plus extra admin features.

Onze mening over Cisco Webex

Wij hebben een beetje mixed feelings over Webex. Natuurlijk het is een goed platform van een van de grootste spelers in de markt. Dus een keuze voor Webex is bijna nooit verkeerd. En met de gratis versie loop je al helemaal geen risico als je het wilt uitproberen. Daar staat tegenover dat we het gebruiksgemak gemiddeld vinden en we niet echt een ‘killer feature’ hebben kunnen vinden. Of het moet zijn dat het naadloos integreert met andere Cisco diensten waar je al gebruik van maakt. Als dat niet zo is, dan zouden wij zelf voor een ander platform kiezen.

Het eerste videogesprek platform in deze lijst die wat dichter bij huis is ontwikkeld: Vectera. Dit in 2016 opgerichte bedrijf heeft zijn roots in Gent, België. In omvang van het bedrijf is het op geen enkele manier te vergelijken met de video conferencing giganten zoals Zoom of Webex. Het huidige team bestaat uit ‘slechts’ 10 personen, maar groeit momenteel snel door de groei die voortkomt uit de gevolgen van de corona crisis. Als we kijken naar de functionaliteiten doet het platform echter niet veel onder voor de giganten. Plus dat de huidige omvang het ook mogelijk om redelijk snel met nieuwe functionaliteiten te komen. Dat belooft dus veel goeds.

Vectera videogesprek gograpefruit

Videogesprek

Tot 4 deelnemers

Geen downloads nodig, alleen een browser

Wat Vectera wel echt anders maakt dan veel andere partijen in deze lijst, is dat het zich niet richt op video vergaderingen. Het aantal deelnemers van een Vectera meeting is namelijk beperkt tot 4. Dit is ook het gevolg dat Vectera gebruik maakt van Web RTC. De standaard die het mogelijk maakt om real-time te communiceren in een browser. De beperking is hier het aantal gebruikers. Maar er zijn ook veel voordelen. Zo zijn er geen downloads nodig om Vectera te kunnen gebruiken en zijn de gesprekken end-to-end versleuteld. Vectera kun je dus het best inzetten 1-op-1 videogesprekken. Bijvoorbeeld voor gesprekken met klanten.

Vectera videogesprek gograpefruit

Het platform heeft ook enkele unieke functionaliteiten. Zo kun je in Vectera persoonlijke meeting rooms aanmaken. Heel handig als je bijvoorbeeld met een klant meerdere gesprekken moet voeren. De URL blijft voor de klant steeds hetzelfde en de documenten van de gesprekken blijven bewaard. Wat ook goed werkt, zijn de mogelijkheden om de videogesprek beleving aan te passen aan je eigen merk. Zo kun je een toffe foto plaatsen op het scherm waar je gesprekspartner gaat deelnemen aan het gesprek. Plus het is heel eenvoudig om een custom domain aan te maken. In ons geval is dat bijvoorbeeld meet.gograpefruit.nl. Je hoeft klanten dus nooit te verwijzen naar een website van een andere partij.

Prijs voor gebruik Vectera

Not free

Er is (nog) geen gratis abonnement. Je kunt Vectera wel gratis testen gedurende een korte periode.

Basis

Vectera kost maandelijks € 7,99. Daarmee krijg je beschikking over bijna alle functionaliteiten en 2GB opslag in de cloud.

Extra features

Extra features zijn whitelabel (je eigen branding) en het kunnen plannen van videogesprekken. Per feature € 4,50 extra per maand per gebruiker.

Onze mening over Vectera

Wij vinden Vectera een interessant videogesprek platform. Zeker voor gesprekken met klanten is het erg geschikt. Het aantal beschikbare functionaliteiten is ruim voldoende en de prijs (vanaf 7,99 euro per maand) erg aantrekkelijk. Daarmee is het waarschijnlijk ook het perfecte platform voor kleinere ondernemingen die veel gesprekken voeren met klanten en waar een video conferencing platform veel te complex is. Wij zien eigenlijk maar een paar verbeterpunten. Een Nederlandstalige meeting room zou prettig zijn. Zeker voor een platform met veel klanten uit Nederland en Vlaanderen. Een andere verbeterpunt voor de toekomst is de gebruikersinterface voor de host. Het werkt prima, maar hier zou zeker nog een stap kunnen worden gezet om Vectera nog eenvoudiger in gebruik te maken.

In deze ultieme lijst zoeken we het steeds dichter bij huis. Want het is de beurt aan 24sessions, het Nederlandse Zoom voor klantgesprekken. Deze start-up werd gelanceerd in 2013 met het doel de adviesmarkt te professionaliseren. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en is 24sessions flink gegroeid. Het videogesprek platform is een stuk volwassener geworden en ze bedienen enkele grote klanten in Nederland. 24sessions bedient een breed scala aan bedrijven, maar is met klanten als Aegon en Rabobank sterk vertegenwoordigd in de financiële sector. Niet zo gek als je bedenkt dat deze sector In Nederland ook de grote voorloper is als het gaat om het toepassen van video voor gesprekken met klanten. En die klantgesprekken is ook echt waar 24sessions goed in is. 

24sessions videogesprek GoGrapefruit

Videogesprek

Tot 6 deelnemers

Geen downloads nodig, alleen een browser

Wat 24sessions uniek maakt, is de focus op het klantgesprek. Dat hebben wij in geen enkel ander platform op die manier teruggezien. In feite ondersteunen ze de gehele klantreis rondom een gesprek op afstand met de klant. Het begint bij het plannen van het gesprek, vervolgens het voeren van het videogesprek en tenslotte het geven van een review. En deze gehele journey kun je per type gesprek weer geheel anders instellen. Want een sales gesprek wil je mogelijk wel laten inplannen door de klant zelf, maar een support gesprek wellicht niet. Of andersom. Ook kun je eenvoudig verschillende type videogesprekken bij verschillende medewerkers of teams laten inplannen. Wat dat betreft is 24sessions veel meer dan videogesprek platform. Voor alle duidelijkheid, 24sessions is dus minder geschikt als interne videovergader oplossing. Het maakt gebruikt van de WebRTC standaard en het aantal deelnemers is daarmee beperkt tot 6.

24sessions videogesprek GoGrapefruit

Een bijzondere feature van 24sessions is Conversational Analytics. Deze feature maakt automatisch een transcript van elk opgenomen gesprek. Daarmee is de verslaglegging van elk gesprek direct geregeld. Plus in het transcript kunnen vervolgens automatisch risico’s worden gesignaleerd bij onderwerpen die wel of niet zijn besproken. Hier zal elke compliance officer enorm blij van worden. Een andere leuke functionaliteit is de Live Now functie. Een widget die je kunt toevoegen aan je website waarmee een klant direct een videogesprek kan starten met jouw organisatie. Enorm handig voor organisaties die online producten of diensten verkopen waarbij persoonlijk advies belangrijk is om tot een verkoop te komen.

Prijs voor gebruik 24sessions

Not free

Er is geen gratis abonnement beschikbaar.

Geen prijzen online

De maandprijzen van 24sessions staan niet online. Deze zijn op aanvraag bij het sales team.

Onze mening over 24sessions

Eigenlijk al sinds het begin zijn wij al fans van 24sessions als het gaat om videogesprekken met klanten. Simpelweg, omdat het die klantfocus heeft en niet alle complexe features van een groot video conferencing platform. De interface is juist erg clean en eenvoudig te gebruiken voor je klanten. Geen downloads of plugins, maar gewoon deelnemen via een browser. Plus erg prettig is dat de gehele interface in het Nederlands beschikbaar is. Bij veel andere platformen is Engels toch echt de standaard. Wat wij jammer vinden is dat 24sessions online geen informatie geeft over de prijzen van het pakket. Daardoor is het wat lastiger te vergelijken en het doet ook vermoeden dat het maandbedrag wel hoger ligt dan gemiddeld. Daar staat tegenover dat je wel een serieus goed video platform krijgt voor al je verschillende klantgesprekken. En een platform dat wordt vertrouwd door enkele grote Nederlandse banken. Dan moet het toch wel heel veilig zijn zou je zeggen :-).

Een leuk videogesprek platform is Whereby, tot vorig jaar ook wel bekend als Appear.in. Het platform werd in 2013 gelanceerd als klein project van het Noorse telecom bedrijf Videonor. Leuk om te vertellen is dat Videnor is opgericht door een familie in een klein kustdorpje (Måløy) dat een scheepswerf beheerde. Inmiddels is het uitgegroeid tot een vooraanstaand IT bedrijf en groot data center. Whereby is in 2017 als dochter zelfstandig verder gegaan en tot een serieus videogesprek platform uitgegroeid. Eind 2019 introduceerden ze ook een geheel nieuwe look & feel. In dit artikel lees je hoe ze deze hebben ontwikkeld.

Videovergadering
Videogesprek

Tot 50 deelnemers
bij Whereby Business

Geen downloads nodig, alleen een browser

Wat maakt Whereby nu zo leuk? Het platform voelt fris, anders en met passie gemaakt. En daarmee anders de meeste andere platformen die we hebben bekeken. Leuk ook is de missie van Whereby die zich richt op het faciliteren van een vrijheid om te wonen en werken waar je maar wilt. Daarom is het ook super simpel, geen downloads, geen plugins. Geheel brower based. Voor Whereby is samenwerken meer dan een videomeeting, vandaar dat ze ook integraties hebben toegevoegd met bijvoorbeeld Trello en Google Drive.

Natuurlijk hebben we het platform getest. Whereby is vooral heel erg simpel. Het werkt geheel vanuit de browser. Je maakt een eigen meeting room aan, deelt de url met deelnemers en je bent klaar voor het gesprek. Natuurlijk kun je zelf bepalen of je de ‘room’ open zet voor iedereen of dat je iemand pas binnenlaat nadat deze heeft ‘aangeklopt’. Qua functionaliteiten bevat Whereby alles wat je van een platform standaard mag verwachten. Handig zijn de opties om de schermen van de deelnemers groter / kleiner te maken. Verder is er een gesprekstimer. Een leuke functie die we nog niet vaker hebben gezien. Ook handig is de Youtube integratie waarmee je heel eenvoudig samen naar een video kunt kijken.

Prijs voor gebruik Whereby

Free

Er is een Whereby Free abonnement. Beperking is 1 meeting room met maximaal 4 deelnemers.

Pro

Whereby Pro is € 9,12 per maand. Tot 50 deelnemers, eigen logo en achtergrond, opnemen is een add-on en kost 4,57 euro extra.

Business

Whereby Business is er vanaf € 54,78. Tot 50 deelnemers, inclusief recording, eigen domein en verschillende soorten rooms.

Onze mening over Whereby

Wij zijn eigenlijk positief verrast door Whereby. Omdat het gewoon een goed werkend platform met een aantrekkelijk uitstraling. Het gratis abonnement en lage prijs voor de pro versie maken dit een extra interessante optie. Zowel voor 1-op-1 gesprekken met klanten als voor interne vergaderingen. Het aantal functionaliteiten is prima, maar zeker niet zeer uitgebreid. En dat is voor de meeste gebruikers en organisaties juist een voordeel. Het is goed om te weten dat het platform werkt met rooms. Die room geef je een naam en je deelt de url van deze room met je deelnemers. Dit is anders dan veel andere platformen waarbij je per meeting juist een specifieke URL krijgt. Beide aanpakken hebben voor- en nadelen.

VideoSign powered by Suitebox. Dit platform kennen wij zelf ook al wat langer als Suitebox en er lijkt een momenteel een rebranding plaats te vinden. Dit platform is afkomstig uit Nieuw Zeeland en werd gelanceerd in 2015. Al vrij snel na de start heeft dit platform zich gespecialiseerd in compliance. Het kunnen vastleggen van een audit trail en kunnen tekenen van overeenkomsten tijdens een videogesprek. Dat maakt het platform wel erg onderscheidend van de concurrentie. En zeer interessant voor doelgroep als financieel adviseurs, advocaten en notarissen. Eigenlijk elk doelgroep waarbij die handtekening noodzakelijk is. 

Videogesprek

Tot 4 deelnemers

Geen downloads nodig, alleen een browser

Zoals gezegd is de meest prominente functionaliteit van VideoSign de mogelijkheid om tijdens de videomeeting documenten te bekijken en direct te ondertekenen. Ze maken hierbij gebruik van de zogenaamde VideoSign signature technologie. Er wordt een handtekening gezet en deze wordt gecombineerd met de opname van beeld en geluid. Je ziet dus de gebruiker de handtekening ook zetten. Samen met de audittrail van het gesprek, maakt het dat dit ook een legale handtekening is. Tenminste in landen waarbij de wetgeving dit mogelijk maakt. In Nederland bijvoorbeeld zou dit (nog) niet worden erkend. Maar dat lijkt een kwestie van tijd. Bedenk hoeveel handiger dit is dan documenten fysiek op een kantoor te moeten ondertekenen of documenten die met de post worden verstuurd. Eigenlijk bizar dat het er nog niet is in Nederland. Zie hieronder een korte video van hoe de handtekening precies werkt.

Ook dit platform hebben we getest. VideoSign (of Suitebox) is ook gebaseerd op WebRtc technologie. Dus geen downloads, maar gewoon geheel via de browser. De beperking is natuurlijk wel dat het maximum aantal deelnemers ongeveer 4 is. Het is dus echt een platform voor klantgesprekken met 1 of enkele deelnemers. Maar daarmee natuurlijk perfect voor gesprekken van advocaten of notarissen met cliënten. Zeker in combinatie met die handtekening en audit-trail. De gebruikersinterface is prima, simpel in gebruik en bevat de belangrijkste functionaliteiten. En er zijn uitstekende mogelijkheden om het platform aan te passen met de kleur en logo van jouw organisatie.

Prijs voor gebruik VideoSign

Not free

Er is geen gratis abonnement waarmee je VideoSign kunt testen

Geen prijs info

De maandprijzen van VideoSign staan niet online. Deze zijn op aanvraag via de website van VideoSign.

Onze mening over VideoSign

Onze mening over VideoSign is dat het voor een specifieke doelgroep een goed platform. Voor organisaties die videogesprekken voeren waarbij ondertekenen van documenten een belangrijk onderdeel is van het gesprek. Deze markt zal zich ongetwijfeld gaan ontwikkelen als meer en meer landen een digitale handtekening gaan erkennen. Met de huidige corona crisis verwachten wij dat dit in een stroomversnelling zal komen. En dan kan je eigenlijk niet om VideoSign heen. Verder is het platform niet echt onderscheidend van andere aanbieders in deze lijst. Plus wij vinden het jammer dat de pricing niet online staat. Dat doet vermoeden dat een abonnement hier iets duurder zal uitvallen. Dus zit je niet in de genoemde doelgroep, dan is het wellicht beter om even verder te kijken.

Ken jij Coligo Meetings al? Het zou ons niet verbazen als het antwoord op deze vraag nee is. Maar Coligo verdient wel degelijk een plekje in onze ultieme lijst van videogesprek applicaties. Al was het maar omdat deze relatief nieuwe speler een aantrekkelijke videogesprek applicatie heeft gemaakt. Eentje die het meteen heeft geschopt tot de editor’s choice van het IT-magazine WINGMAG, waar het met een 9.2 is beoordeeld. Dus zeker onze aandacht waard.

Videovergaderen

Tot 10 deelnemers

Geen downloads nodig, alleen een browser

Wat opvalt wanneer je de website van Coligo bezoekt is dat de informatie over de applicatie behoorlijk summier is. Er wordt wat gezegd over de verschillende functionaliteiten en dat er ook een Pro editie van de applicatie is. Nergens wordt er gerept over kosten anders dan dat het tot 1 september gratis is. Het aanvraag proces, dat je start via de ‘Neem Coligo’ knop, laat je vervolgens niet kiezen tussen de standaard, pro of overige producten. Neem Coligo had dus ook Neem Coligo Meetings kunnen heten. Wat de site ook laat zien is dat Coligo Meetings onderdeel uit maakt van een breder aanbod van communicatie diensten onder de vlag van Summa Communications B.V uit Almere. We hebben hier dus te maken met een Nederlandse partij.

The proof of the pudding is in the eating, tijd dus voor een test. Aanvraagproces verloopt soepel, binnen 2 minuten zijn we up & running en plannen van onze 1e meeting. Handig dat je de meeting room een naam kunt geven, eentje die je via de instellingen later weer eenvoudig kunt aanpassen. Om gasten uitnodigen moet je een link kopiëren die je vervolgens in een mail plakt. Geen koppeling met je agenda, geen email vanuit de applicatie. De videogesprek omgeving zelf is clean en overzichtelijk. Als host van de meeting heb je alle functies binnen handbereik. De meeste gebruikte bereik je snel en eenvoudig via de groene knop. Je hebt dus niet standaard allerlei knoppen in beeld.

Prijs voor gebruik Coligo Meetings

Free

De applicatie is momenteel gratis te gebruiken tot 1 september 2020

Geen prijs info

De maandprijzen van Coligo Meetings staan niet online. Deze zijn op aanvraag via de website.

Onze mening over Coligo Meetings

Onze mening over Coligo Meetings is dat het al met al een best goede experience biedt voor vergaderingen met kleine groepen. Een meeting is eenvoudig te starten en de knoppen doen wat ze moeten doen. De wachtkamer functie laat zich eenvoudig aan en uit te zetten en naast schermdelen kun je ook documenten uploaden. Het is even wennen dat je de groene knop moet hebben voor het aan en uit zetten van je microfoon/camera, voordeel is dat deze knoppen niet standaard in beeld zijn met als resultaat een mooi en rustig beeld. Ook de eenvoudige toegang tot de meer advanced instelling is fijn. Waar wij wat minder tevreden over zijn is het gebrek aan informatie over de kosten van Coligo Meetings. Daarnaast ontbreekt de mogelijkheid om de applicatie te personaliseren. Geen 9.2 in onze ogen, maar zeker geen reden voor een onvoldoende.

Nog een interessante videogesprek applicatie van Nederlandse bodem is Finly van Future of Finance. Dit platform bestaat al sinds 2012 en het ontwikkelteam werkt vanuit Amersfoort. Zoals de naam al aangeeft, is een belangrijke doelgroep de financiële sector: banken, verzekeraars en intermediairs. Ongetwijfeld zal dit door de recente ontwikkelingen inmiddels een stuk breder zijn geworden. Leuk is ook dat Future of Finance in Amersfoort beschikt over enkele videogesprek werkplekken voor klanten. Bijvoorbeeld voor training of als tijdelijke ondersteuning.

Videogesprek
Schermdelen

Tot 4 deelnemers

Geen downloads nodig, alleen een browser

Op deze lijst is Finly een bijzondere applicatie omdat video slechts een van de 12 beschikbare modules is. Naast de module ”Webcam en Schermdelen” zijn er modules voor digitalisering van workflows, crm, planning en meer. Een organisatie kan deze modules naar behoefte wel of niet inzetten. Bijvoorbeeld een bedrijf die wil starten met een simpele videogesprek journey kan er voor kiezen om bij de start alleen Plannen, Webcam & Schermdelen en Review in te zetten. Men geeft aan dat alle modules eenvoudig te configureren zijn, zonder hulp van een ontwikkelaar. Uit ervaring weten we dat toch wel enige kennis van het platform vraagt om dit goed te kunnen. Dus ja het is mogelijk, maar wij zouden het niet iedereen aan raden om dit zelf te gaan doen.

Natuurlijk hebben we de applicatie getest. En daarbij kijken wij natuurlijk met name naar de mogelijkheden om videogesprekken te voeren. Om het te kunnen testen hebben we in Finly zelf een dashboard opgezet met daarop een document en aanvraagformulier. Dat vinden we meteen ook echt een pluspunt van Finly. Met het dashboard zet je echt iets klaar voor je gesprek met bijvoorbeeld een klant. Het dashboard is ook geheel te personaliseren met eigen foto. Als het dashboard gereed is, kun je je gesprekspartner uitnodigen en een sessiecode versturen. Deze logt in via schermdelen.nl en komt op het dashboard uit waar alles al klaar staat. Het gesprek krijgt op deze manier direct een structuur. Een volgende stap is om de camera in te schakelen. Finly leent zich er trouwens ook prima voor om die camera uit te laten en alleen het scherm te delen. Er zijn diverse processen te bedenken waarbij dit nuttig kan zijn. Bijvoorbeeld het bespreken van een aanvraag of afhandelen van een support handeling. Verder bevat de applicatie de meeste noodzakelijke functionaliteiten voor een goed videogesprek. We zijn zelf nog iets minder enthousiast over de gebruikersvriendelijkheid. Die is minder vanzelfsprekend dan sommige andere platformen op deze lijst. Ongetwijfeld zal dit er mee te maken dat er zoveel meer onder de motorkap van Finly zit. Dat maakt wel dat het soms wat complex aanvoelt als je een relatief eenvoudig proces hebt.

Prijs voor gebruik Finly

Not free

Er is geen gratis abonnement beschikbaar

Geen prijs info

De maandprijzen van Finly staan niet online. Deze zijn op aanvraag bij het sales team van Future of Finance.

Onze mening over Finly

Finly zit duidelijk iets anders in elkaar dan de andere applicaties op deze lijst die video meer als een vertrekpunt hebben. Bij Finly is het eerder andersom, video is een krachtige aanvulling op de processen die ondersteunt worden. En als je als organisatie ook op zoekt bent naar digitalisering van die processen, dan ben je bij Future of Finance helemaal aan het juiste adres. Zoek je meer een rechttoe rechtaan oplossing voor een videogesprek of videovergadering, dan is zou Finly niet onze eerste optie zijn.

Nu een totaal ander soort videogesprek applicatie: WhatsApp. Want natuurlijk wil ook Facebook meeprofiteren van de enorme groei in communicatie op afstand. De app bestaat al sinds 2009 en kennen we natuurlijk vooral van het ‘instant messaging’. Daarmee is het gigantisch populair geworden en zijn er inmiddels meer dan een miljard actieve gebruikers wereldwijd. Het voeren van een videogesprek tussen 2 accounts kon al sinds 2016. Daarna is deze functie langzaam uitgebouwd en kunnen inmiddels 8 deelnemers samen een videogesprek voeren.

Videogesprek

Tot 8 deelnemers

Een app op je mobiel, zowel iOS als Android

Het grootste voordeel van het gebruik van WhatsApp als applicatie voor een videogesprek of online overleg, is natuurlijk die gigantische groep actieve gebruikers. Vrijwel iedereen heeft de app al op zijn telefoon staan. Geen noodzaak om iets te downloaden of een applicatie te gaan gebruiken die je niet kent. Een videogesprek starten is dan ook erg eenvoudig. Klik rechtsboven in een chat timeline op het video-icoon en het videogesprek wordt gestart. Daarna kun je extra deelnemers toevoegen. Dit werkt overigens ook in Whatsapp groep. Overigens zit hier natuurlijk ook wel de beperking van WhatsApp. Het werkt alleen op mobiel, dus niet op een tablet of laptop. Je kunt afvragen in hoeverre het daarmee geschikt is voor een zakelijk overleg. Ook zijn er nog geen functionaliteiten om bijvoorbeeld een scherm of een foto te delen in het videogesprek zelf. 

whatsapp videogesprek GoGrapefruit

Een ander voordeel van WhatsApp is de prijs. Het is gratis te gebruiken, ook voor eenvoudiger zakelijk gebruik (dus als je geen gebruik maakt van de WhatsApp API). Dat klinkt aantrekkelijk, maar voor niets gaat de zon op. Je kunt er dus wel kanttekeningen bij plaatsen. De gesprekken zijn weliswaar end-to-end encrypted en beveiligd, maar WhatsApp en Facebook komen regelmatig in het nieuws over oneigenlijk gebruik van data. Ook zijn er regelmatig incidenten waarbij de applicatie wordt gehackt. Dus ja het is gratis, maar wees je bewust van de risico’s. 

Prijs voor gebruik WhatsApp

Free

Het gebruik van WhatsApp videobellen is geheel gratis.

Zakelijk (API)

Wil je Whatsapp intensief zakelijk gaan inzetten en de API gebruiken, dan zijn er wel kosten. Lees bijvoorbeeld dit artikel over hoe de API werkt.

Onze mening over WhatsApp

WhatsApp is natuurlijk door de prijs en het grote aantal gebruikers een interessante optie. Maar de veiligheidsrisico’s en de beperkte functionaliteiten, maken het structureel zakelijk toepassen wel lastiger. Wij zouden Whatsapp dan niet zo snel adviseren voor contact met klanten of collega’s. Wellicht zou het kunnen bij  gesprekken die op het snijvlak van privé en zakelijk liggen en waar de lat van vertrouwelijkheid wat lager ligt. En dan altijd tussen collega’s, want je wil voorkomen dat er data van je klanten bij Facebook terecht komt. Of je nu een groot of klein bedrijf bent. 

Wat overigens wel nog even leuk is om te vertellen, de kwaliteit van de videogesprekken is erg goed. Ook bij lagere internetsnelheden bleef de beeldkwaliteit intact. Ongetwijfeld door het kleinere scherm van je mobiel, maar ze hebben de compressie ook goed onder controle bij Whatsapp.

Natuurlijk is er ook FaceTime om videogesprekken te voeren. In ieder geval bekend bij iedereen die een iPhone, iPad of Mac heeft. Jarenlang het Apple alternatief voor Skype. Het werd al geïntroduceerd bij de iPhone 4 in 2010 en kwam een jaar later ook beschikbaar voor de iPad. Eerst nog als een losse app in de App Store, later ook al geïntegreerd onderdeel van de iOS en macOS. FaceTime werkt supereenvoudig en vergelijkbaar aan een normaal telefoongesprek. Tel daarbij de op de uitstekende HD camera’s van Apple devices. Dat samen is de kracht van Facetime. 

Videogesprek

Tot 32 deelnemers

Desktop download of app op je mobiel (Apple only)

Tegenover deze genoemde voordelen van FaceTime, staat natuurlijk ook een groot nadeel. Het beeldbellen via FaceTime beperkt zich tot iedereen met een recent Apple apparaat. Dat is nogal een grote beperking als je weet dat je klanten of collega’s ook gebruiken maken van bijvoorbeeld een Android mobiel of een Windows laptop. Is jouw organisatie uitgerust met alleen Apple apparaten en wil je onderling op afstand communiceren, dan is FaceTime prima geschikt. In dat geval kun je eenvoudig, met hoge kwaliteit een videogesprek of overleg voeren met maximaal 32 deelnemers. Zonder verdere kosten en zonder extra applicatie. Ik schat in dat dit echter beperkt voorkomt. 

FaceTime leent zich vooral voor meer informele gesprekken tussen bekenden en collega’s. Het aantal functionaliteit voor een professioneel gesprek of overleg is ook beperkt. Of eigenlijk zijn er geen. Je kunt de audio en video-instellingen aanpassen, leuke effecten toepassen en dan houdt het wel op. Geen schermdelen, geen whiteboard, geen opnames etc.

Overigens wordt FaceTime wel vaak genoemd als het gaat over veilige videogesprek applicaties. Er is end-to-end encryptie en gesprekken worden niet opgeslagen op Apple servers. Plus dat privacy bij Apple een belangrijke waarde is. Je mag er dus gerust van uitgaan dat Apple je data niet zal verkopen aan derden. 

Prijs voor gebruik FaceTime

Free

Het gebruik van Facetime videobellen is geheel gratis. Er zijn geen premium plans. Het maakt onderdeel uit van de Apple experience.

Onze mening over FaceTime

FaceTime is een krachtige, eenvoudige maar beperkte videogesprek oplossing. Voor professioneel gebruik eigenlijk ongeschikt. Doordat je alleen kunt videobellen met andere Apple gebruikers en geen verdere vergader functionaliteiten tot je beschikking hebt. Daardoor scoort FaceTime laag op onze ultieme lijst met videogesprek applicaties voor professioneel gebruik. Ook iets lager dan het door ons beoordeelde Whatsapp. Deze scoort namelijk op functionaliteit en brede inzetbaarheid iets hoger.

En dan is er plotseling JioMeet. Een nieuwe naam. En geen kleine naam. JioMeet is namelijk de nieuwste aanwinst van telecombedrijf van India’s rijkste man: Mukesh Ambani. Het bedrijf, Reliance Jio Platforms, wil de concurrentie aangaan met Zoom en Google Meet. Ook hier begrijpt men dat video de toekomst is. In mei heeft men de Beta versie gelanceerd en ongetwijfeld zal binnenkort de officiele eerste release komen. Je kunt nu al wel heel eenvoudig een account aanmaken en het platform gebruiken.

Videovergaderen

Tot 100 deelnemers

Desktop & mobile apps en browser

Bijzonder is dat JioMeet geheel gratis is, zonder limieten op aantal gesprekken en duur van de meeting (een sessie kan 24 uur duren). Er zijn ook nog geen premium plans aangekondigd en Jio Platforms staat er ook om bekend om langdurig gratis diensten aan te bieden. Ongetwijfeld met het doel om een grote groep gebruikers te verzamelen. Dat maakt JioMeet een hele interessante optie natuurlijk. Zeker voor organisaties met minder budget. Er is wel een klein veiligheid risico. De gesprekken zijn encrypted, maar het is onduidelijk of dit end-to-end encrypted is of van welke data centers gebruik wordt gemaakt. Zaken die bijvoorbeeld bij Zoom inmiddels beter geregeld zijn. Wel zijn er opties om een meeting te beveiligen met een wachtwoord, de kans dat iemand je overleg ongevraagd binnenkomt, is dan niet erg groot. 

Zoom vs JioMeet

Natuurlijk hebben wij JioMeet getest. Er is een web versie maar ook downloads voor vrijwel alle besturingsystemen. In de meeting krijg je het gevoel dat er heel erg naar Zoom is gekeken. Het is een goede kopie. Wellicht met als voordeel (of nadeel) dat het wat rustiger oogt en er minder mogelijkheden zijn. Dat kan in Zoom soms overweldigend zijn. Hier zijn de basis functionaliteiten beschikbaar voor een professioneel overleg. Schermdelen, verschillende views, waiting room, etc. De kwaliteit van de video via web was bij ons minder, dan bij gebruik van een desktop app. Maar goed, de applicatie is nog in Beta. Dus dit kan zeker nog verbeteren. Jio Platforms heeft voldoende diepe zakken om er voor te zorgen dat dit een goede applicatie gaat worden.

Prijs voor gebruik JioMeet

Free

Het gebruik van JioMeet is geheel gratis. Er zijn geen premium plans.

Onze mening over JioMeet

JioMeet is een erg interessante gratis videovergader applicatie. Een mooie aanwinst voor deze ultieme lijst. Het bouwt voort op de succesformule van Zoom, maar dan zonder alle geavanceerde features. De applicatie is in Beta en er is nog niet alles bekend over bijvoorbeeld beveilig en privacy. Dat is de reden dat ik het op dit moment nog niet zou aanbevelen voor bijvoorbeeld overleggen met klanten of externe partners. Maar het is zeker een platform om in de gaten te houden.

Gotalk is een applicatie van Klounge, een bedrijf uit Seoul dat zich richt op het aanbieden van tooling om mensen te verbinden. Gotalk zet zichzelf neer als een alles kunner. Niet alleen videogesprekken, groepsgesprekken, vergaderingen, online seminars, class rooms en de applicatie biedt zelfs een mogelijkheid om ‘paid content’ te delen. Je kunt dus ook geld verdienen via Gotalk.to. Nou dan moet het wel heel goed zijn hoor ik je denken. Of het dat ook daadwerkelijk is, gaan we nu ontdekken.

Videovergaderen
Webinars

Tot 100+ deelnemers bij Enterprise abonnement

Geen downloads nodig, alleen een browser

Gotalk is rijk aan features. Naast de meer standaard opties als schermdelen, chat en de mogelijkheid om een videogesprek op te nemen, vind er ook ook filters en stickers om je beeld op te leuken. Meer een consumenten ding waarvan ik vermoed dat het zakelijk niet heel veel gaat bijdragen. Meer interessant vanuit zakelijk perspectief is de mogelijkheid om verschillende URL’s aan te maken, dus iedere medewerker of afdeling kan binnen Gotalk een eigen url hebben. En de omgeving kan voorzien worden van huisstijl elementen, alleen niet duidelijk tot welk niveau dat gaat. Verder super interessant dat je vanuit Gotalk ook webinars kunt doen, zelfs met meerdere camera’s en verschillende content bronnen.

Tijd voor een test. Wat direct opvalt is de eenvoud waarmee je een persoonlijke url aanmaakt, deelt en vervolgens een gesprek start. Groot voordeel van Gotalk is dat het je als gebruiker of gast niet dwingt om te kiezen uit een web of app versie van de applicatie. Gotalk is namelijk 100% web en wijkt daarmee in positieve zin af van veel andere applicaties die in onze ultieme lijst voorbij zijn gekomen. Eenmaal in een videogesprek valt het op dat de videostream van goede kwaliteit is en dat je eenvoudig kunt kiezen uit verschillende weergaves. Vervolgens is het ook eenvoudig om de weg kwijt te raken in alle opties. Want links, rechts, onder en boven in beeld heb je verschillende knoppen die weer toegang geven tot een veelvoud van mogelijkheden. Een beetje overweldigend en daarmee weet je als gebruiker niet goed waar je voor wat moet zijn.

Free

Er is een gratis versie met onbeperkt gebruik voor max. 4 deelnemers met een tijdslimiet van 30 minuten per meeting

Premium

Voor € 7,00 per maand heb je maximaal 25 deelnemers in 5 verschillende ruimtes

Business

En voor € 13,50 per maand heb je maximaal 50 deelnemers in 10 verschillende ruimtes

Onze mening over Gotalk

De GoTalk.to applicatie verrast door het eenvoudig starten en delen van een gesprek, echter voorziet niet in de mogelijkheid om gesprekken te plannen waardoor je als gebruiker weer gedwongen wordt om zaken te knippen en plakken. En eenmaal in een meeting kun je eenvoudig de weg kwijt raken binnen alle opties. Maar weet je de focus te houden op de basis knoppen onder in beeld, dan heb je alles binnen handbereik om je gesprek of vergadering goed te begeleiden. De opties om meerdere camera’s en verschillende content bronnen te delen ervaren wij wel als bijzonder positief. Al met al mixed feelings rondom Gotalk.to invergelijk met andere applicaties op onze ultieme lijst. Nog vlees, nog vis. Wellicht moeten we het daarbij laten.

Meer weten over de juiste videogesprek applicatie?

Elke week plaatsen we hier enkele nieuwe beoordelingen van videovergader en videogesprek applicaties. Kun je niet wachten en wil je al eerder iets weten? Of wil je hulp bij keuze van een platform? Neem dan even contact met ons op.

Meer artikelen