De ultieme lijst van videogesprek applicaties

Nu momenteel het aantal gesprekken en vergaderingen via video explodeert, wordt het ook steeds belangrijker om de juiste video applicatie te selecteren. Want er zijn er veel. Heel veel. Veel features zijn hetzelfde, maar er zijn ook heel veel verschillen. Vrijwel allemaal zijn de applicaties voor een andere doel gemaakt of ontwikkeld vanuit een andere filosofie. Maar welke tooling past het beste bij jou? Of bij je organisatie? Wij zouden als Videogesprek Experts niets waard zijn, als we je hierbij niet zouden helpen.

De ultieme lijst met videogesprek applicaties

Daarom zijn wij begonnen de meest bekende videogesprek applicaties te beoordelen. Per platform geven een korte beschrijving, welke leuke of bijzondere features er in zitten en waar mogelijk geven we inzicht in de pricing. Het beoordelen en testen van een applicatie vraagt wel veel tijd. Dus we zullen de lijst elke week met enkele applicaties uitbreiden.

Natuurlijk adviseren we je om zelf eerst na te denken over wat je precies zoekt in de juiste video tooling? Wat zijn je requirements. Pas dan kun je een goede keuze maken uit deze lijst. Lees anders eens eerst dit artikel wat we hier over schreven.
De videogesprek applicaties:
Klik op het logo om te navigeren
Nu momenteel het aantal gesprekken en vergaderingen via video explodeert, wordt het ook steeds belangrijker om de juiste video applicatie te selecteren. Want er zijn er veel. Heel veel. Veel features zijn hetzelfde, maar er zijn ook heel veel verschillen. Vrijwel allemaal zijn de applicaties voor een andere doel gemaakt of ontwikkeld vanuit een andere filosofie. Maar welke tooling past het beste bij jou? Of bij je organisatie? Wij zouden als Videogesprek Experts niets waard zijn, als we je hierbij niet zouden helpen.

Daarom hieronder een lange lijst met verschillende applicaties. Per applicatie geven een korte beschrijving, welke leuke of bijzondere features er in zitten en waar mogelijk geven we inzicht in de pricing. Het beoordelen en testen van een applicatie vraagt wel veel tijd. Dus we zullen de lijst elke week met enkele applicaties uitbreiden.

Natuurlijk adviseren we je om zelf eerst na te denken over wat je precies zoekt in de juiste video tooling? Wat zijn je requirements. Pas dan kun je een goede keuze maken uit deze lijst. Lees anders eens eerst dit artikel wat we hier over schreven.

ZOOM

Hoe kunnen we nu niet beginnen met Zoom. Momenteel zowel het meest populaire als meest omstreden video platform. Zoom werd in 2011 gelanceerd en kende sindsdien een continue groei. Met als hoogtepunt maart 2020. Dagelijks waren er toen 200 miljoen gebruikers van Zoom. Wat maakt Zoom zo geliefd bij gebruikers? Heel simpel, het is gratis en eenvoudig in gebruik. In ieder geval gratis voor gesprekken tot 40 minuten en maximaal 100 deelnemers in een gesprek. En daarmee kunnen veel gebruikers al prima uit de voeten.

 • Videovergaderen & online training

 • Tot 300 deelnemers

 • Desktop & mobile apps & browser

Hoe zit het dan met de veiligheid van Zoom? De software van Zoom was namelijk onlangs negatief in het nieuws, omdat gebruikersgegevens daarin niet goed beschermd zijn. Zo ontbreekt er een goede end-to-end versleuteling. Daarmee is er een risico dat derden ongevraagd zouden kunnen afluisteren. Ook zou Zoom zijn geld (deels) met tracking van surfgedrag verdienen. Momenteel is Zoom hard bezig dit soort issues op te lossen. In het Privacy Statement is nu opgenomen dat het geen data verkoopt. En ook is er in de betaalde versie van Zoom nu een optie om te bepalen via welke landen de video meetings lopen.
Interessant bij Zoom zijn ook de zogenaamde Zoom Rooms. Ruimtes van waaruit video vergaderingen kunnen worden gehouden. Zoom werkt samen met enkele hardware leveranciers. Deze leveren video vergaderingen opstellingen die al voorbereidt zijn op het gebruik van Zoom. Installatie en gebruik is dan heel eenvoudig, Maar je kunt ook zelf een Room samenstellen met bijvoorbeeld een Mac Mini, iPad, webcam en een speaker.
Prijs voor gebruik Zoom
review
Onze mening over Zoom
Wij zijn wel Zoom fans. Met name, omdat alles gewoon goed werkt en het eenvoudig in gebruik is. En dat is best knap met zoveel features onder de motorkap. Waar in andere applicaties nog wel eens iets niet werkt of het beeld hapert, is dit bij Zoom echt uitzondering. Ook daarom gebruiken we Zoom bijvoorbeeld ook bij het geven van online trainingen. Iets minder positief zijn natuurlijk de recente berichten over veiligheid. Iets waar Zoom echt nog wel even aan moet werken.

BlueJeans

Met BlueJeans hebben we gelijk een Zoom look-a-like te pakken. Een gedegen video vergaderen platform met veel vergelijkbare mogelijkheden als Zoom. En net als Zoom is het hoofdkantoor gevestigd in San Jose, California. Een prominente feature van BlueJeans is Dolby Voice audio. Hoge kwaliteit audio voor de deelnemers met automatische noise onderdrukking.

Verder staat BlueJeans bekend voor goede integratie mogelijkheden. Niet alleen met agenda's als Outlook en Google, maar ook met andere platforms zoals Teams en Skype. Tenslotte, naast de standaard video meetings, biedt BlueJeans mogelijkheden om webinars en live video events te faciliteren.

 • Videovergaderen & online training

 • Tot 100 deelnemers

 • Desktop & mobile apps & browser

Dolby Voice Audio Klinkt in ieder geval lekker, maar wat doet het precies. Goed geluid is natuurlijk erg belangrijk en daar is BlueJeans mee aan de slag gegaan. Hiervoor zijn ze een samenwerking aangegaan met Dolby. En dit heeft geresulteerd in Dolby Voice. Dit zorgt voor hoge kwaliteit audio voor de deelnemers. Hoge kwaliteit betekent duidelijk, goed verstaanbaar. Daarnaast worden achtergrondgeluiden onderdrukt en wordt het volume op een constant niveau geen gehouden. Geen plotseling hard of zachter geluid. In onze ervaring klinkt de audio in BlueJeans gewoon prima, maar is het lastig vergelijken met andere platformen. Er zijn ook diverse andere factoren die natuurlijk een rol spelen in geluid. Bijvoorbeeld akoestiek van de ruimte of de kwaliteit van de microfoon.
Als een van de weinige video platformen, biedt BlueJeans ook break-out rooms. Een handige optie om tijdens een vergadering of training de deelnemers te verdelen over enkele aparte video sessies. Na afsluiten van de break-out keren ze automatisch weer terug in de originele sessie. Handig voor een online training of een brainstorm sessie.
Prijs voor gebruik BlueJeans
review
Onze mening over BlueJeans
Dit is gewoon een erg goed video communicatie platform. Het heeft alle vergader functies die je wenst als je met kleine of grote groepen wilt vergaderen. In Nederland is het wellicht wat minder bekend, maar internationaal behoort het tot de grotere spelers. In onze testen kwam BlueJeans ook goed uit de verf. Het werkt gewoon goed. De breakout-rooms vinden wij een handige mogelijkheid. Om die reden gebruiken wij zelf BlueJeans als stand-in voor Zoom bij onze videotrainingen, als Zoom even geen optie is.

GoTo Meeting

GoToMeeting werd in 2004 al opgericht en ging in 2016 samen met LogMeIn. Onder de vlag van LogMeIn worden nu diverse (video)communicatie diensten op afstand aangeboden. Volgens Gartner is het momenteel zelfs één van 'leaders' in de markt, samen met Zoom, Microsoft en Cisco. GoToMeeting richt zich specifiek op videovergaderen en heeft alles in huis om haar klanten productief te laten overleggen op afstand. Een belangrijke feature bij GoToMeeting is de veiligheid van de gesprekken. Dat lijkt allemaal goed geregeld te zijn met end-to-end encryptie van de verbindingen. De kans dat iemand ongevraagd meekijkt is daarmee vrijwel uitgesloten.

 • Videovergaderen

 • Tot 250 deelnemers

 • Desktop & mobile apps & browser

Interessant zijn enkele van de recente functionaliteiten in GoToMeeting. Zo kan er automatisch een transcript worden gemaakt van de opgenomen video meetings. De Smart Meeting Assistent. Hiermee is het maken van notities tijdens een overleg verleden tijd. Zowel de opname als het transcript kun je achteraf delen met de deelnemers aan het gesprek. Het is mogelijk in de transcipts te zoeken naar specifieke onderwerpen en zie je de spreektijd per deelnemer. Helaas is deze functie alleen nog beschikbaar in het Engels. Een andere interessant optie is de Dia naar PDF functie. Als de host een presentatie deelt wordt er automatisch een PDF gegeneerd van de getoonde slides, die door de deelnemers is te downloaden. Een functie die wij nog niet elders hebben gezien.
Net als Zoom, biedt ook GoToMeetings de mogelijkheid aan om vergaderkamers te voorzien van apparatuur dat al helemaal voorbereidt is op het gebruik van GoToMeeting. De zogenaamde GoTo Rooms . Hiervoor is men een samenwerking aangegaan met Dolby. Dit hardware pakket is voorlopig alleen aan te schaffen via het sales team van GoToMeeting. Dit is toch wel een beperking als we het vergelijken met bijvoorbeeld Zoom, waar hardware gewoon via de reguliere resellers is verkrijgen. Naast de hardware dien je ook een extra maandelijks abonnement af te sluiten van 28 euro om de GoTo Room werkend te krijgen.
Prijs voor gebruik GoToMeeting

review
Onze mening over GoToMeeting
Onze mening over GoToMeeting is gebaseerd op het testen van het platform, wat wij bij onze klanten zien en wat er online te vinden is aan reviews. Het is niet een platform dat wij zelfs dagelijks gebruiken. Maar tijdens het testen raakte ik wel degelijk enthousiast. Het voelt solide. Het werkt allemaal goed. De kwaliteit van de verbindingen zijn beter dan gemiddeld met weinig vertraging. Dit vraagt overigens wel iets van je computer, andere applicaties worden zichtbaar langzamer. Maar ja als het goed is, ben je toch vooral met die meeting bezig :-) Verder hebben wij het gevoel dat GoToMeeting goed bezig is met ontwikkelen van nuttige nieuwe functies. Dat maakt het platform ook wat onderscheidender, hoewel het in aantal functionaliteiten echt nog wel onderdoet voor Zoom. Voor online trainingen is het minder geschikt, maar daarvoor is er natuurlijk GoToTraining

Google Meet

Google Meet biedt HD videokwaliteit vergadermogelijkheden met alle belangrijke basisfuncties om zakelijk goed te kunnen overleggen. Vergeleken met enkele andere platformen is Google Meet nog een rookie. Pas opgericht in 2017 als onderdeel van Google Hangouts, dat weer voortkwam uit het mislukte Google Plus avontuur. En pas begin dit jaar besloot men Google Meet los te maken van Hangouts en daarmee te focussen op de zakelijke video conferencing markt.

 • Videovergaderen & videogesprek

 • Tot 250 deelnemers

 • Werkt volledig in de browser

Interessant is dat het onlangs aankondigde een gratis versie aan te bieden voor gesprekken tot 60 minuten en met maximaal 100 deelnemers. Daarmee gaat Google echt de concurrentie aan met Zoom, die tot dusver de enige was met een serieuze gratis versie. Voor veel (kleinere) ondernemers zal die 60 minuten en 100 deelnemers meer dan voldoende zijn. In ieder geval om mee te beginnen. En een betaalde versie 'doesn't break the bank'. Een G-Suite abonnement start al bij 4,48 euro per gebruiker. Dus Zoom kan zijn borst nat maken. The battle is on! Zeker nu Zoom te maken heeft met de nodige problemen rond veiligheid. Google claimt veiliger te zijn doordat er geen downloads nodig zijn, deelnemers een Google account nodig hebben en meeting codes zo ontworpen zijn dat ze moeilijk zijn te raden. De kans dat iemand stiekem in jouw videovergadering deelneemt, is daardoor niet zo heel groot.
De meeste platformen die we hier bespreken zijn geschikt om met meerdere deelnemers te vergaderen via video. Niet elk video applicatie is echter geschikt voor een 1-op-1 videogesprek met bijvoorbeeld een klant. Google Meet vinden wij hierin een uitzondering. Doordat de interface enorm eenvoudig is en de applicatie geheel in de browser werkt (dus geen downloads), is dit een prima oplossing voor een persoonlijk gesprek. Daarnaast integreert Google Meet feilloos met Google Calendar, een uitnodiging naar een klant voor een videogesprek is dan ook simpel verstuurd. Ten opzicht van enkele andere platformen die we nog gaan bespreken, ontbreekt nog wel de mogelijkheid om bijvoorbeeld de digitale meeting room te voorzien van een eigen branding.
Prijs voor gebruik Google Meet

review
Onze mening over Google Meet
Net als vrijwel alle applicaties van Google kenmerkt ook Google Meet zich door eenvoud. Een zeer gebruikersvriendelijke interface voor zowel de organisator als de deelnemers. De noodzakelijke vergaderfuncties zijn beschikbaar en voor veel organisaties is dit voldoende. Maar het haalt het niet bij wat er beschikbaar is bij Zoom en andere platformen. Simpele zaken zoals 'mute / unmute all' staan op de backlog, maar ontbreken nu nog. Daardoor scoort Google Meet voor ons wel iets lager voor videovergaderen. Heb je al die extra's niet nodig en zoek je eenvoud, dan is Google Meet de perfecte oplossing. Daarbij is als een van de weinige platformen Google Meet ook geschikt voor een 1-op-1 videogesprek.

Microsoft Teams

Teams is een online samenwerkings (of collaboratie) platform van Microsoft. Geïntroduceerd in 2016 als een soort interne concurrent van Slack. Het communicatie platform dat net door Microsoft was overgenomen. Het vertrouwen in Teams was groot en in 2017 werd Teams al aangekondigd als de vervanger van Skype voor Business. Tot dan één van de grotere spelers op de zakelijke video conferening markt. Inmiddels is Skype for Business grotendeels uitgefaseerd en bouwt Microsoft de mogelijkheden van Teams verder uit. Aantrekkelijk is de gratis versie van Teams. De mogelijkheden zijn iets beperkter, maar is geen tijdslimiet op de vergaderingen, zoals bijvoorbeeld bij Zoom of Google Meet.

 • Videovergaderen Samenwerken

 • Tot 250 deelnemers

 • Desktop & mobile apps & browser

Wat Teams anders maakt dan de meeste andere platformen op deze lijst is dat video slechts een van de samenwerkingsmogelijkheden is. Het doel van Teams is dat groepen mensen eenvoudig kunnen samenwerken in de cloud. Zo kunnen er allerlei groepen en kanalen worden aangemaakt per project of onderwerp. Naast videovergaderen kan er in die groepen worden gechat en bestanden worden gedeeld. Daarmee richt Teams zich echt op het verbeteren van productiviteit van groepen mensen in organisaties (teams dus :-). In onze ogen is het daarmee bijvoorbeeld wat minder geschikt voor 1-op-1 videogesprekken met klanten. Het platform bevat te veel functies die niet nodig zijn voor een simpel videogesprek en kan daarom als complex worden ervaren.
Wat enorm goed werkt in Teams is de Virtual Background. Een beetje vergelijkbaar aan Zoom. Je kunt de achtergrond vervagen (blurren) waardoor andere deelnemers van het gesprek niet worden afgeleid door jouw rommelige werkkamer. Maar je kunt ook een achtergrond foto kiezen. Voorlopig alleen enkele foto's die Microsoft al voor je heeft klaargezet, maar binnenkort moet het ook mogelijk zijn je eigen foto's te uploaden. Dit werkt het beste als je tegen een effen achtergrond gaat zitten, bij voorkeur zelfs een green screen. Onze ervaring is dat deze functionaliteit erg goed werkt. Vooral de optie om te blurren is een unieke functie. Deze werkt ook zonder green screen erg goed en is daarmee bijna een soort standaard optie voor elk videogesprek voor Teams.

Een andere optie die erg goed werkt in Teams, is het delen van een Powerpoint presentatie. Er is een ingebouwde taakbalk waarbij je eenvoudig door de slides navigeert en ook controle over de slides kan geven aan de deelnemers. 
Prijs voor gebruik Teams

review
Onze mening over Teams
Onze mening over Teams is dat het natuurlijk een goed en krachtig platform is om samen te werken. Als een standalone videogesprek of videovergader applicatie is het hierdoor ook wat minder geschikt. De overige functionaliteiten maken dat de interface niet alleen wat complexer oogt maar soms ook echt wat complexer werkt. Het starten van een meeting en uitnodigen van deelnemers zal iets meer tijd in beslag nemen dan bij de meeste andere applicaties. Het feit dat Teams grotendeels gratis is te gebruiken is wel weer een enorm voordeel. Dus wil je video gebruiken en daarnaast (online) samenwerken met collega's, dan is Teams echt een van de beste opties die momenteel beschikbaar is.

Webex

Als het gaat om historie, dan heb je met Cisco Webex het juiste platform. Al opgericht in 1996! Zo'n 10 jaar later werd het overgenomen door Cisco en kennen we het platform als Cisco Webex. Voor veel grotere organisaties is Webex vaak een logische keuze, doordat er al gebruik wordt gemaakt van andere communicatie software en hardware van Cisco. Het is dan vooral ook een platform welke gericht is op gebruikers werkzaam bij grotere organisaties. Wat overigens niet inhoudt dat je het als kleinere onderneming niet zou kunnen gebruiken. Zeker niet met het gratis abonnement waarmee je overleggen van 40 minuten en 50 deelnemers kunt hosten. 
 • Videovergaderen

 • Tot 200 deelnemers (bij Webex Business)

 • Desktop & mobile apps & browser

Wat Webex anders maakt dan de andere platformen is best lastig. Het is een solide platform met alle bekende videovergader functionaliteiten aan boord. Waarom dan toch veel organisaties kiezen voor Webex, is de goede integratie met andere communicatie diensten van Cisco. En aangezien veel bedrijven wel iets hebben staan van Cisco, is dit dan vaak ook een logische keuze. Logischerwijs biedt Cisco dan ook veel mogelijkheden om een vergaderkamer te voorzien van Cisco hardware waarmee eenvoudig Webex meetings kunnen worden gehost.
De functionaliteiten in de video meeting zijn meer dan uitstekend in Webex. Natuurlijk zijn er de standaard mogelijkheden, zoals: schermdelen, meetings opnemen, chatten met deelnemers en het tonen van een whiteboard. Bijzonder is de noice detection service. Deze signaleert omgevingsgeluid en onderdrukt deze. Bijvoorbeeld het geluid van een blaffende hond of het hard tikken op een toetsenbord. Een andere leuke feature is om tijdens het overleg een poll te starten. Handig om input te vragen als er veel deelnemers zijn of bij een online training.
Prijs voor gebruik Webex

review
Onze mening over Webex
Wij hebben een beetje mixed feelings over Webex. Natuurlijk het is een goed platform van een van de grootste spelers in de markt. Dus een keuze voor Webex is bijna nooit verkeerd. En met de gratis versie loop je al helemaal geen risico als je het wilt uitproberen. Daar staat tegenover dat we het gebruiksgemak gemiddeld vinden en we niet echt een 'killer feature' hebben kunnen vinden. Of het moet zijn dat het naadloos integreert met andere Cisco diensten waar je al gebruik van maakt. Als dat niet zo is, dan zouden wij zelf voor een ander platform kiezen.

Vectera

Het eerste videogesprek platform in deze lijst die wat dichter bij huis is ontwikkeld: Vectera. Dit in 2016 opgerichte bedrijf heeft zijn roots in Gent, België. In omvang van het bedrijf is het op geen enkele manier te vergelijken met de video conferencing giganten zoals Zoom of Webex. Het huidige team bestaat uit 'slechts' 10 personen, maar groeit momenteel snel door de groei die voortkomt uit de gevolgen van de corona crisis. Als we kijken naar de functionaliteiten doet het platform echter niet veel onder voor de giganten. Plus dat de huidige omvang het ook mogelijk om redelijk snel met nieuwe functionaliteiten te komen. Dat belooft dus veel goeds.  
 • Videogesprek

 • Tot 4 deelnemers

 • Geen downloads nodig, alleen een browser

Wat Vectera wel echt anders maakt dan veel andere partijen in deze lijst, is dat het zich niet richt op video vergaderingen. Het aantal deelnemers van een Vectera meeting is namelijk beperkt tot 4. Dit is ook het gevolg dat Vectera gebruik maakt van Web RTC. De standaard die het mogelijk maakt om real-time te communiceren in een browser. De beperking is hier het aantal gebruikers. Maar er zijn ook veel voordelen. Zo zijn er geen downloads nodig om Vectera te kunnen gebruiken en zijn de gesprekken end-to-end versleuteld. Vectera kun je dus het best inzetten 1-op-1 videogesprekken. Bijvoorbeeld voor gesprekken met klanten.
Het platform heeft ook enkele unieke functionaliteiten. Zo kun je in Vectera persoonlijke meeting rooms aanmaken. Heel handig als je bijvoorbeeld met een klant meerdere gesprekken moet voeren. De URL blijft voor de klant steeds hetzelfde en de documenten van de gesprekken blijven bewaard. Wat ook goed werkt, zijn de mogelijkheden om de videogesprek beleving aan te passen aan je eigen merk. Zo kun je een toffe foto plaatsen op het scherm waar je gesprekspartner gaat deelnemen aan het gesprek. Plus het is heel eenvoudig om een custom domain aan te maken. In ons geval is dat bijvoorbeeld meet.gograpefruit.nl. Je hoeft klanten dus nooit te verwijzen naar een website van een andere partij.
Prijs voor gebruik Vectera

review
Onze mening over Vectera
Wij vinden Vectera een interessant videogesprek platform. Zeker voor gesprekken met klanten is het erg geschikt. Het aantal beschikbare functionaliteiten is ruim voldoende en de prijs (vanaf 7,99 euro per maand) erg aantrekkelijk. Daarmee is het waarschijnlijk ook het perfecte platform voor kleinere ondernemingen die veel gesprekken voeren met klanten en waar een video conferencing platform veel te complex is. Wij zien eigenlijk maar een paar verbeterpunten. Een Nederlandstalige meeting room zou prettig zijn. Zeker voor een platform met veel klanten uit Nederland en Vlaanderen. Een andere verbeterpunt voor de toekomst is de gebruikersinterface voor de host. Het werkt prima, maar hier zou zeker nog een stap kunnen worden gezet om Vectera nog eenvoudiger in gebruik te maken.

24sessions

In deze lijst zoeken we het steeds dichter bij huis. Want het is de beurt aan 24sessions, het Nederlandse Zoom voor klantgesprekken. Deze start-up werd gelanceerd in 2013 met het doel de adviesmarkt te professionaliseren. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en is 24sessions flink gegroeid. Het videogesprek platform is een stuk volwassener geworden en ze bedienen enkele grote klanten in Nederland. 24sessions bedient een breed scala aan bedrijven, maar is met klanten als Aegon en Rabobank sterk vertegenwoordigd in de financiële sector. Niet zo gek als je bedenkt dat deze sector In Nederland ook de grote voorloper is als het gaat om het toepassen van video voor gesprekken met klanten. En die klantgesprekken is ook echt waar 24sessions goed in is. 
 • Videogesprek

 • Tot 6 deelnemers

 • Geen downloads nodig, alleen een browser

Wat 24sessions uniek maakt, is de focus op het klantgesprek. Dat hebben wij in geen enkel ander platform op die manier teruggezien. In feite ondersteunen ze de gehele klantreis rondom een gesprek op afstand met de klant. Het begint bij het plannen van het gesprek, vervolgens het voeren van het videogesprek en tenslotte het geven van een review. En deze gehele journey kun je per type gesprek weer geheel anders instellen. Want een sales gesprek wil je mogelijk wel laten inplannen door de klant zelf, maar een support gesprek wellicht niet. Of andersom. Ook kun je eenvoudig verschillende type videogesprekken bij verschillende medewerkers of teams laten inplannen. Wat dat betreft is 24sessions veel meer dan videogesprek platform. Voor alle duidelijkheid, 24sessions is dus minder geschikt als interne videovergader oplossing. Het maakt gebruikt van de WebRTC standaard en het aantal deelnemers is daarmee beperkt tot 4.
Een bijzondere feature van 24sessions is Conversational Analytics. Deze feature maakt automatisch een transcript van elk opgenomen gesprek. Daarmee is de verslaglegging van elk gesprek direct geregeld. Plus in het transcript kunnen vervolgens automatisch risico's worden gesignaleerd bij onderwerpen die wel of niet zijn besproken. Hier zal elke compliance officer enorm blij van worden. Een andere leuke functionaliteit is de Live Now functie. Een widget die je kunt toevoegen aan je website waarmee een klant direct een videogesprek kan starten met jouw organisatie. Enorm handig voor organisaties die online producten of diensten verkopen waarbij persoonlijk advies belangrijk is om tot een verkoop te komen.
Prijs voor gebruik 24sessions
De maandprijzen van 24sessions staan niet online. Deze zijn op aanvraag bij het sales team.

review
Onze mening over 24sessions
Eigenlijk al sinds het begin zijn wij al fans van 24sessions als het gaat om videogesprekken met klanten. Simpelweg, omdat het die klantfocus heeft en niet alle complexe features van een groot video conferencing platform. De interface is juist erg clean en eenvoudig te gebruiken voor je klanten. Geen downloads of plugins, maar gewoon deelnemen via een browser. Plus erg prettig is dat de gehele interface in het Nederlands beschikbaar is. Bij veel andere platformen is Engels toch echt de standaard. Wat wij jammer vinden is dat 24sessions online geen informatie geeft over de prijzen van het pakket. Daardoor is het wat lastiger te vergelijken en het doet ook vermoeden dat het maandbedrag wel hoger ligt dan gemiddeld. Daar staat tegenover dat je wel een serieus goed video platform krijgt voor al je verschillende klantgesprekken. En een platform dat wordt vertrouwd door enkele grote Nederlandse banken. Dan moet het toch wel heel veilig zijn zou je zeggen :-). 

Whereby

Een leuk videogesprek platform is Whereby, tot vorig jaar ook wel bekend als Appear.in. Het platform werd in 2013 gelanceerd als klein project van het Noorse telecom bedrijf Videonor. Leuk om te vertellen is dat Videnor is opgericht door een familie in een klein kustdorpje (Måløy) dat een scheepswerf beheerde. Inmiddels is het uitgegroeid tot een vooraanstaand IT bedrijf en groot data center. Whereby is in 2017 als dochter zelfstandig verder gegaan en tot een serieus videogesprek platform uitgegroeid. Eind 2019 introduceerden ze ook een geheel nieuwe look & feel. In dit artikel lees je hoe ze deze hebben ontwikkeld.
 • Videovergadering
  Videogesprek

 • Tot 50 deelnemers bij Business abonnement

 • Geen downloads nodig, alleen een browser

Wat maakt Whereby nu zo leuk? Het platform voelt fris, anders en met passie gemaakt. En daarmee anders de meeste andere platformen die we hebben bekeken. Leuk ook is de missie van Whereby die zich richt op het faciliteren van een vrijheid om te wonen en werken waar je maar wilt. Daarom is het ook super simpel, geen downloads, geen plugins. Geheel brower based. Voor Whereby is samenwerken meer dan een videomeeting, vandaar dat ze ook integraties hebben toegevoegd met bijvoorbeeld Trello en Google Drive.
Natuurlijk hebben we het platform getest. Whereby is vooral heel erg simpel. Het werkt geheel vanuit de browser. Je maakt een eigen meeting room aan, deelt de url met deelnemers en je bent klaar voor het gesprek. Natuurlijk kun je zelf bepalen of je de 'room' open zet voor iedereen of dat je iemand pas binnenlaat nadat deze heeft 'aangeklopt'. Qua functionaliteiten bevat Whereby alles wat je van een platform standaard mag verwachten. Handig zijn de opties om de schermen van de deelnemers groter / kleiner te maken. Verder is er een gesprekstimer. Een leuke functie die we nog niet vaker hebben gezien. Ook handig is de Youtube integratie waarmee je heel eenvoudig samen naar een video kunt kijken.
Prijs voor gebruik Whereby

review
Onze mening over Whereby
Wij zijn eigenlijk positief verrast door Whereby. Omdat het gewoon een goed werkend platform met een aantrekkelijk uitstraling. Het gratis abonnement en lage prijs voor de pro versie maken dit een extra interessante optie. Zowel voor 1-op-1 gesprekken met klanten als voor interne vergaderingen. Het aantal functionaliteiten is prima, maar zeker niet zeer uitgebreid. En dat is voor de meeste gebruikers en organisaties juist een voordeel. Het is goed om te weten dat het platform werkt met rooms. Die room geef je een naam en je deelt de url van deze room met je deelnemers. Dit is anders dan veel andere platformen waarbij je per meeting juist een specifieke URL krijgt. Beide aanpakken hebben voor- en nadelen.

VideoSign

VideoSign powered by Suitebox. Dit platform kennen wij zelf ook al wat langer als Suitebox en er lijkt een momenteel een rebranding plaats te vinden. Dit platform is afkomstig uit Nieuw Zeeland en werd gelanceerd in 2015. Al vrij snel na de start heeft dit platform zich gespecialiseerd in compliance. Het kunnen vastleggen van een audit trail en kunnen tekenen van overeenkomsten tijdens een videogesprek. Dat maakt het platform wel erg onderscheidend van de concurrentie. En zeer interessant voor doelgroep als financieel adviseurs, advocaten en notarissen. Eigenlijk elk doelgroep waarbij die handtekening noodzakelijk is. 
 • Videogesprek

 • 4 deelnemers

 • Geen downloads nodig, alleen een browser

Zoals gezegd is de meest prominente functionaliteit van VideoSign de mogelijkheid om tijdens de videomeeting documenten te bekijken en direct te ondertekenen. Ze maken hierbij gebruik van de zogenaamde VideoSign signature technologie. Er wordt een handtekening gezet en deze wordt gecombineerd met de opname van beeld en geluid. Je ziet dus de gebruiker de handtekening ook zetten. Samen met de audittrail van het gesprek, maakt het dat dit ook een legale handtekening is. Tenminste in landen waarbij de wetgeving dit mogelijk maakt. In Nederland bijvoorbeeld zou dit (nog) niet worden erkend. Maar dat lijkt een kwestie van tijd. Bedenk hoeveel handiger dit is dan documenten fysiek op een kantoor te moeten ondertekenen of documenten die met de post worden verstuurd. Eigenlijk bizar dat het er nog niet is in Nederland. Zie hieronder een korte video van hoe de handtekening precies werkt.
Ook dit platform hebben we getest. VideoSign (of Suitebox) is ook gebaseerd op WebRtc technologie. Dus geen downloads, maar gewoon geheel via de browser. De beperking is natuurlijk wel dat het maximum aantal deelnemers ongeveer 4 is. Het is dus echt een platform voor klantgesprekken met 1 of enkele deelnemers. Maar daarmee natuurlijk perfect voor gesprekken van advocaten of notarissen met cliënten. Zeker in combinatie met die handtekening en audit-trail. De gebruikersinterface is prima, simpel in gebruik en bevat de belangrijkste functionaliteiten. En er zijn uitstekende mogelijkheden om het platform aan te passen met de kleur en logo van jouw organisatie.
Prijs voor gebruik VideoSign
De maandprijzen van VideoSign staan niet online. Deze zijn op aanvraag bij het sales team.

review
Onze mening over VideoSign
Onze mening over VideoSign is dat het voor een specifieke doelgroep een goed platform. Voor organisaties die videogesprekken voeren waarbij ondertekenen van documenten een belangrijk onderdeel is van het gesprek. Deze markt zal zich ongetwijfeld gaan ontwikkelen als meer en meer landen een digitale handtekening gaan erkennen. Met de huidige corona crisis verwachten wij dat dit in een stroomversnelling zal komen. En dan kan je eigenlijk niet om VideoSign heen. Verder is het platform niet echt onderscheidend van andere aanbieders in deze lijst. Plus wij vinden het jammer dat de pricing niet online staat. Dat doet vermoeden dat een abonnement hier iets duurder zal uitvallen. Dus zit je niet in de genoemde doelgroep, dan is het wellicht beter om even verder te kijken.

Binnenkort meer! Elke week plaatsen we hier enkele nieuwe beoordelingen van videovergader en videogesprek applicaties. Kan je niet wachten en wil je al eerder iets weten? Of wil je hulp bij keuze van een platform? Neem dan even contact met ons op.
Erik Idzenga
Erik Idzenga
Videogesprek Expert @GoGrapefruit Jarenlange ervaring in het ontwikkelen en toepassen van nieuwe technologieën. Maar altijd met als doel het verbeteren van de klantbeleving. De customer experience. Binnen GoGrapefruit is dat ook precies wat ik wil blijven doen. Samen met onze klanten ontdekken waar en hoe we het videogesprek het beste kunnen inzetten en daarmee een toegevoegde waarde kunnen creëren voor de consument.