Welke webcam wel, welke webcam niet?

juiste webcam gograpefruit

Er zijn tientallen verschillende webcams te koop, allemaal met hun eigen unieke features. Voor de videogesprek nerds een leuke klus om de juiste camera te selecteren. Eentje die past in het IT-landschap van de organisatie. Een camera die doet wat er van hem verlangt wordt, het leveren van een prachtig (HD) plaatje. 

Maar het selecteren van de juiste webcam gaat niet altijd goed. Neem de Logitech BCC950 (plaatje boven), een webcam die wij regelmatig tegenkomen op videowerkplekken. Een echt top cam, laat dat gezegd zijn. Want deze camera beschikt naast een ruim gezichtsveld van 78 graden over mechanisch pannen en kantelen, een full-duplex speaker en een lens met autofocus. En wordt geleverd incl. een afstandbediening. Echt een prachtige cam! Maar echt niet geschikt voor het voeren van videogesprekken. Why not? Allereerst omdat de camera op een voetstaat en daardoor alleen naast de monitor kan staan. Of ertussenin als er met twee monitoren wordt gewerkt. Daarnaast bemoeilijkt de kijkhoek het maken van oogcontact. 

Ja je kunt als adviseur uiteraard prima β€˜in’ de camera kijken maar omdat deze niet op ooghoogte staat lijkt het alsof je neerkijkt op je gesprekspartner. De camera is namelijk slechts 34 cm hoog en als adviseur zitten je ogen op 50 tot 60 cm hoogte t.o.v. je bureaublad. Dit maakt dat je gesprekspartner gevoelsmatig omhoog moet kijken. En dat zorgt dat hij naast een vervelend gevoel, naar alle waarschijnlijkheid de neusgaten van de adviseur en een stukje plafond in beeld krijgt. Al met al geen charmante opstelling, niet het beeld dat je als organisatie wilt uitzenden. Een videogesprek vraagt om een webcam die je op een monitor kunt plaatsen. Zodat je als adviseur op een natuurlijke manier oogcontact kunt maken, je door de camera op een correcte manier wordt vastgelegd en de camera een perfect uitgesneden plaatje presenteert. 

Dus werk je nog met een BCC950 vervang die dan snel door een webcam die wel gemaakt is voor het videogesprek, bijvoorbeeld de Logitech Brio of de C930. En als je het helemaal goed wilt doen, kijk dan eens naar de EyeContact oplossing. De BCC950 kan dan terug naar de plek waarvoor hij ooit gemaakt is, een vergaderzaal of conference ruimte. Want dat is waar de 950 zich echt thuis voelt πŸ™‚

#videogesprek #webcam #logitech #advies #gograpefruit #videogesprekexperts #oogcontact

Marcel Geurtsen
Marcel Geurtsen
Videogesprek Expert @GoGrapefruit Als co-founder van GoGrapefruit is het mijn doel om organisaties te helpen bij de professionalisering van het videogesprek.