5 tips hoe licht het verschil maakt in elk videogesprek

Deel dit artikel

Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

De afgelopen maanden zijn we bij enkele klanten bezig geweest met het inrichten van video werkplekken. Daarvan heb ik zelf ook weer enorm veel van geleerd. Bijvoorbeeld dat licht misschien wel de belangrijkste factor is voor het opleveren van een mooi ‘plaatje’ voor de klant aan de andere kant van de videoverbinding. De verschillen met en zonder goede belichting zijn enorm. Dus voer je regelmatig videogesprekken met klanten en wil je een professionele beeldkwaliteit? Volg dan onderstaande 5 tips voor het belichten van je video werkplek.

1) Kies de juiste lampen

Er is een wereld aan lampen voor allerlei doeleinden. Variërend in kwaliteit en prijs. Voor een professioneel videogesprek heb je wellicht geen studio kwaliteit nodig, maar je wil waarschijnlijk wel de zekerheid dat ze een tijdje blijven branden. Dus kies een bekend en betrouwbaar merk. Neem sowieso LED lampen omdat deze niet warm worden en risicoloos lang kunnen branden. Selecteer de juiste lichtopbrengst en temperatuur om zoveel mogelijk normaal daglicht te simuleren. Check ook of de lamp een goede aansluiting heeft voor het gekozen statief of andere bevestiging. Uit ervaring kan ik vertellen dat dit niet altijd vanzelfsprekend is.

2) Bevestig de lampen op de goede plek

De positie van de lampen luistert nauw. Normaal gesproken plaats je 2 lampen links en rechts achter de camera op bijvoorbeeld een statief. Daarmee wordt de persoon achter de camera van voren goed uitgelicht. De houding en de lengte van de persoon is daarin bepalend. Dus wordt de werkplek door meerdere medewerkers gebruikt, dan kan het zijn dat je dat steeds iets moet bijstellen. Naast het licht van voren, wil je waarschijnlijk ook de achtergrond goed uitlichten. Hiermee voorkom je schaduwen en creëer je diepte in het beeld. Vergeet niet een tegenlicht om ook de persoon achter de camera van achter goed te belichten.

3) Houd het daglicht zoveel mogelijk buiten

Je kan nog zulke goede lampen hebben en ze op de juiste manier hebben opgesteld, daglicht kan alsnog roet in het eten gooien. Met name omdat daglicht altijd vanuit één hoek komt en daarmee schaduwen creëert in het beeld. Voor het beste plaatje vertrouw je op de lampen en houd je daglicht zoveel mogelijk buiten. Dit geldt overigens ook voor andere storende lichtbronnen. Denk aan TL verlichting in het plafond. Zoveel mogelijk uitdoen in de buurt van de camera dus.

4) Stel de camera handmatig in

Als alles goed is opgezet, is het tijd om het plaatje te beoordelen via de webcam. Dat kan best nog wel eens tegenvallen. De meeste webcams hebben namelijk een aantal automatische instellingen (white balance en focus). Handig voor als de webcam steeds in wisselende omstandigheden wordt gebruikt en je niet steeds alles handmatig wil instellen. Dat is nu echter niet het geval. Zet daarom de automatische instellingen uit en stel alles handmatig in tot je het juiste resultaat hebt. Noteer deze instellingen, mocht iemand ze per ongeluk wijzigen.

5) Make it simple

Vaak nemen er meer mensen plaats achter de camera en worden er verschillende gesprekken gevoerd. Dat betekent dat alles simpel moet werken. Geen complexe handelingen. Zoveel mogelijk alles met 1 klik aan en uit. Werk daarvoor met schakeldoos of een draadloos systeem. Ook eventueel aanpassen van de verlichting moet eenvoudig zijn. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld kleurenstickers om de juiste hoogte per persoon duidelijk te maken.

Met deze licht tips kom je mogelijk al een heel eind. Wil je meer weten of heb je hulp nodig, laat het ons weten. Wij helpen graag en hebben de experts om van elk videogesprek een beleving te maken. Wij hebben ervaring met het opzetten van licht in een experimentele omgeving, waarbij organisaties nog willen leren wat de toegevoegde waarde is van een kwalitatief videogesprek. Maar we kunnen natuurlijk ook vaste licht opstellingen ontwerpen en realiseren voor organisaties die het ‘licht’ al hebben gezien.

Meer artikelen