Kinderen verstoren videogesprek BBC

bbc-videogesprek

Deel dit artikel

Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ik denk dat professor Robert Kelly zijn les wel heeft geleerd. En hoewel professor Kelly normaal ook de media weet te bereiken – je wordt tenslotte niet voor niets geïnterviewd door CNN – heeft zijn optreden van afgelopen vrijdag internationale aandacht gekregen.

Ongeveer anderhalve minuut in het interview zien we namelijk hoe de kinderen van Robert Kelly zijn werkkamer in stormen. Het incident is het terugkijken meer dan waard. Niet alleen zie je hoe hij verrast wordt op het moment dat het eerste kind naast hem verschijnt.  Met een klein duwtje probeert hij de situatie nog te herstellen. Echter enkele seconden later komt het tweede kind in beeld, die in een loopwagen de kamer binnen rolt. De chaos wordt compleet wanneer zijn vrouw de kinderen ‘ongezien’ probeert weg te halen. Mooi stukje entertainment.

Bron: BBC World (Youtube)

Gelukkig kunnen we wel iets leren van ‘professor Kelly incident’. Want of het nu gaat om nieuwsgierige kinderen, luidruchtige huisdieren, lawaai van de straat, of palmbomen als achtergrond, het is vrijwel onmogelijk om nog een goed gesprek te voeren als de omgeving voor afleiding zorgt.

Les 1: De eenvoudigste manier om de afleiding tegen te gaan is om te zorgen dat er geen afleiding is. In geval van thuiswerken, maak afspraken met je gezin en laat hen weten wanneer je een belangrijke call of videogesprek hebt. Ik heb bijvoorbeeld een ‘do not disturb’ bordje op de deur van mijn werkkamer gehangen. Uiteraard in combinatie met een deur die op slot kan.

Les 2: Het helpt uiteraard ook om afspraken strategisch te plannen. Dat lukt waarschijnlijk niet op het moment dat je gevraagd wordt voor een interview met de BBC, maar mogelijk wel voor het overgrote deel van je andere afspraken.

Les 3: Reduceer achtergrondgeluid bij een gesprek via ​​telefoon of video. En zorg voor een beetje  fatsoenlijke akoestiek. Wat het geluid maakt ook het plaatje. En als het niet anders kan, gebruik dan een goede headset, want uiteindelijk is het wel de bedoeling dat iedereen je goed kan verstaan.

Les 4: Als je, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, dan toch nog gestoord wordt tijdens je gesprek maak er dan een simpele grap over ‘de voordelen van thuiswerken’ en vervolg dan je gesprek.

Les 5: Denk goed na over de achtergrond. Vanuit GoGrapefruit zien we echt talloze voorbeelden van interviews en gesprekken via skype achtige tools waarbij de personen / organisaties in kwestie absoluut niet nagedacht hebben over het plaatje dat ze willen presenteren. Dit gaat jou of je merk toch niet gebeuren of wel?

En als het dan toch gebeurt, nog even een paar handige tips om de situatie te ‘de-escaleren’:

  • Neem verantwoordelijkheid voor wat er is gebeurd. Niet afschuiven op andere personen.
  • Leg uit waarom het is gebeurd. Mensen horen graag het ‘waarom’ van dingen.
  • Maak het probleem niet groter dan het is. Je reactie kan zo mogelijk de situatie nog gênanter maken.

‘Hartelijk dank voor uw geduld.’

 

 

Meer artikelen